Drożdżowe z budyniem

Ciasto drożdżowe z budyniem do kawy :-)

ciasto drożdżoweDeserybudynie

Czas przygotowania:
180 min.
Ocena:

(średnia 4.43 z 155 głosów)

Składniki:

  • * Ciasto:
  • * 4 szklanki mąki tortowej,
  • * 5 dag drożdży,
  • * szklanka ciepłego mleka,
  • * cukier waniliowy,
  • * kilka kropel aromatu śmietankowego,
  • * niepełna szklanka cukru,
  • * 4 żółtka,
  • * 15 dag margaryny,
  • * 1 opakowanie budyniu waniliowego lub śmietankowego i mleko do jego przyrządzenia
  • * Kruszonka:
  • * 1/4 szklanki mąki tortowej,
  • * 5 dag margaryny,
  • * 2 łyżki cukru,
  • * cukier waniliowy

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Margarynę rozpuścić w ciepłym mleku, dodać pokruszone drożdże, cukier, cukier waniliowy, żółtka, aromat śmietankowy i dokładnie wymieszać najlepiej pałką. Po trochu dodawać mąkę. Wyrabiać aż składniki się połączą i masa będzie miała jednolitą konsystencję (ok. 10 min.). Odstawić do wyrośnięcia na ok. 1h. Zagnieść składniki kruszonki. Na natłuszczoną blachę wyłożyć wyrośnięte ciasto. Budyń ugotować, przestudzony rozłożyć łyżką na cieście w dwóch rzędach, posypać kruszonką. Wstawić do zimnego piekarnika i piec 50-60 min. w 180*C .
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy