Drozdzowe slimaki z jagodami

Drozdzowe ciasto,budyn i jagody, poprostu pycha:)

Desery

Czas przygotowania:
150 min.
Ocena:

(średnia 4.49 z 158 głosów)

Składniki:

  • SKŁADNIKI:
  • • Skladniki na ciasto:
  • • 30 gram swiezych drozdzy
  • • 50 gram cukru
  • • 1 cukier waniliowy
  • • 500 gram maki pszennej
  • • 2 jajka
  • • 125 ml. cieplego mleka
  • • 100 gram stopionego i ostudzonego masla
  • • szczypta soli
  • • Skladniki na nadzienie
  • • 2 budynie waniliowe w proszku (u mnie bez cukru)
  • • 750 ml. mleka
  • • 6 lyzek cukru
  • • 250 gram jagod (u mnie swieze)
  • • Dodatkowo:
  • • 4 lyzki dzemu morelowego

Rodzaj diety:

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Drozdze pokruszyc do cieplego mleka, dodac troche maki i odstawic na ok.20 min. pod przykryciem w cieple miejsce. Make wsypac do miski, zrobic dolek i wlac wyrosniete drozdze. Nastepnie dodac reszte skladnikow na ciasto i wyrobic. Jesli sie lepi dodac jeszcze troche maki. Odstawic na ok.1 godzine do wyrosniecia pod przykreciem i w cieplym miejscu. W tym czasie ugotowac budyn i odstawic do ostudzenia. Wyrosniete ciasto jeszcze raz krotko wyrobic i rozwalkowac na ok.40x55cm. Posmarowac zimnym budyniem, posypac umytymi i osuszonymi jagodami i zrolowac. Kroic na plastry o gr.1,5-2cm. Wylozyc ba blache wylozona papierem di pieczenia. Odstawic na 30 min. Piec 25-30 min. w temp.180 stopni. Dzem podgrzac i smarowac nim natychmiast gorace ciasto. Jesli zrobimy z rabarbarem to radzilabym dzien predzej rabarer umyc, obrac i pokroic na male kawalki oraz zasypac kilkoma lyzkami cukru. W dzien pieczenia odsaczyc z soku i wykladac na budyn.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy