Drożdżowe bułeczki ze śliwkami - przepis

Pyszne bułeczki ze słodką kruszonką i miękką śliwką w środku. Przepis ze strony kwestiasmaku.

Dodany przez:

Drożdżowe bułeczki ze śliwkami - przepis

Ciasta i desery

Czas przygotowania:
Porcje:
12 sztuk
Ocena:

(średnia 3.5 z 2 głosów)

  • Danie dla dzieci

Składniki

  • SKŁADNIKI:
  • ILOŚĆ: 12 bułeczek
  • 370 g mąki pszennej lub tortowej
  • 70 g cukru
  • 7 g drożdży suchych
  • mała szczypta soli
  • 100 ml ciepłego mleka
  • 3 jajka + 1 do posmarowania bułeczek
  • 150 g masła, miękkiego
  • 12 śliwek, wypestkowanych i przekrojonych na pół
  • SKŁADNIKI NA KRUSZONKĘ:
  • 50 g mąki
  • 25 g masła
  • 30 g cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu

Przygotowanie

  1. Do miseczki przesiewamy mąkę, dodajemy cukier, drożdże, sól, mleko, jajka. Wszystkie składniki łączymy drewnianą łyżką, a następnie wyrabiamy przez 10 min. Po tym czasie dodajemy masło i ponownie wyrabiamy, aż ciasto nie będzie kleiło się do dłoni ( ok. 10 min. ). Wyrobione ciasto przekładamy do miseczki i przykrywamy ściereczką, odstawiamy na 1-1,5 godz. do podwojenia objętości. Po wyrośnięciu ciasto dzielimy na 12 części. Formujemy placki i w środek wkładamy dwie połówki śliwek. Ciasto dokładnie zlepiamy kształtując okrągłe bułeczki. Wkładamy do wysmarowanej masłem tortownicy ( śr. 27 cm ) i wyłożonej papierem do pieczenia w niewielkich odstępach od siebie. Bułeczki wkładamy łączeniami do dołu. Zostawiamy w formie na ok. 1-1,5 godz. do wyrośnięcia, przykrywamy ściereczką.
  2. W małym garnuszku roztapiamy masło na kruszonkę i dodajemy cukier, a po chwili mąkę razem z cynamonem. Odstawiamy z ognia i mieszamy do uzyskania kruszonki. Odstawiamy do wystudzenia.
  3. Wrośnięte bułeczki smarujemy roztrzepanym jajkiem z łyżką wody, posypujemy przygotowaną kruszonką i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 C na 30 min. Smacznego. Więcej na www.ilovebake.pl
owoce Śniadanie kolacja deser dla dzieci śliwki bułeczki drożdżówki drożdżowe
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze

Podobne przepisy