StockFood
4.38 (154)
Drożdżówki ze śliwkami zachwycają smakiem od pierwszego kęsa. Rumiane, wyrośnięte, obsypane maślaną kruszonką i aromatycznym cynamonem, a do tego wypełnione owocowym nadzieniem – słowem idealne. Sprawdzą się zarówno jako dodatek do filiżanki popołudniowej kawy, jak i jako pożywne drugie śniadanie na słodko. Jeśli lubicie domowe wypieki, koniecznie sprawdźcie nasz przepis na drożdżówki ze śliwkami i kruszonką.
mąka pszenna 400 g
mleko 125 ml
drożdże 20 g
masło 100 g
żółtko 3 szt.
cukier 90 g
sól 2 g
śliwki 500 g
cynamon 5 g
Zaczyn na ciasto drożdżowe: 125 ml mleka podgrzewamy (powinno być ciepłe, lecz nie gorące) i łączymy je z drożdżami, 12 g cukru oraz 25 g mąki. Całość dokładnie rozcieramy, aż do uzyskania konsystencji podobnej do śmietany. Zaczyn przykrywamy czystą ściereczką i odkładamy do wyrośnięcia na około 15 minut w ciepłe miejsce.
Ciasto drożdżowe: masło przekładamy do rondelka, roztapiamy i odkładamy do przestudzenia. Do dużej miski wsypujemy 330 g mąki, dodajemy żółtka. Dosypujemy 25 g cukru, szczyptę soli. Wlewamy też wyrośnięty zaczyn. Mieszamy składniki, a potem wyrabiamy ciasto, aż stanie się elastyczne. Gotowe ciasto przykrywamy ścierką kuchenną i przekładamy na około godzinę w ciepłe miejsce, żeby wyrosło (czas nie został uwzględniony w ogólnym czasie przygotowania drożdżówek).
Kruszonka: na stolicę wykładamy 75 g mąki, 50 g cukru, 50 g masła i cynamon. Całość sieczemy, aż do uzyskania grudek o nierównomiernym kształcie.
Śliwki: myjemy je i osuszamy. Kroimy na połówki i usuwamy z nich pestki.
Formowanie drożdżówek: wyrośnięte ciasto rolujemy na oprószonej mąką stolnicy, aż do momentu, gdy zacznie przypominać kształtem wałek. Dzielimy je na 8 części. Każdą z nich rozpłaszczamy. Na środku układamy śliwki (skórką do dołu). Brzegi drożdżówek zlepiamy. Gotowe bułeczki drożdżowe ze śliwkami układamy na blasze (w miarę możliwości zachowujemy odstępy) wyłożonej papierem pergaminowym, posypujemy kruszonką. W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 170°C.
Pieczenie: drożdżówki ze śliwkami wkładamy do piekarnika na 25 minut.
Porady
- Za pieczenie drożdżówek ze śliwkami najlepiej zabrać się latem lub jesienią, gdy łatwo o świeże owoce. Poza sezonem można jednak przygotować równie smaczne bułeczki ze śliwkami w syropie.
- Do przygotowania bułek drożdżowych z kruszonką warto wykorzystać mąkę pszenną typ 550. By gotowe wypieki miały idealną konsystencję, przed dodaniem jej do masy warto dodatkowo ją przesiać.
- Ciasto drożdżowe można przygotować zarówno na bazie drożdży świeżych (jak w powyższym przepisie), jak i suchych. W drugim przypadku sporządzanie zaczynu nie jest konieczne – wystarczy dodać je do mąki. Przyjmuje się, że 7 g produktu instant odpowiada 25 g świeżych drożdży.
- Optymalna temperatura mleka potrzebnego do przyrządzenia zaczynu wynosi około 35–40°C.
- Drożdżówki ze śliwkami i kruszonką możecie upiec nie tylko na bazie cukru białego. Równie dobrze sprawdzi się w tym celu cukier brązowy lub trzcinowy, a także jego zamienniki, np. ksylitol lub erytrytol.
- Do drożdżówek najlepiej pasują śliwki węgierki, ale jeśli ich nie mamy, każde inne też będą odpowiednie, nawet mirabelki.
- Domowe drożdżówki ze śliwkami zachowają świeżość przez około 2–3 dni. Polecamy przechowywać je w szczelnie zamykanym pojemniku lub owinąć je folią spożywczą. Zapobiegnie to ich wysuszeniu.
- Po wyrobieniu ciasto powinno być elastyczne i z łatwością odchodzić od dłoni. Można je wyrabiać ręcznie lub mikserem ze specjalnymi hakami do wyrabiania ciasta drożdżowego.
- Przykryte ściereczką ciasto drożdżowe powinno podwoić swoją objętość. Ciężko jednoznacznie określić, ile czasu potrzebuje ono do wyrośnięcia, jednak zwykle zajmuje to około 60 minut. Drożdże najlepiej pracują w temperaturze 25–26°C.
- Przepis na ciasto jest uniwersalny, podpowiadamy z czym mogą być drożdżówki. W roli innych dodatków królują owoce, zrobimy je z jagodami, truskawkami, malinami, wiśniami, czereśniami, jabłkami lub musem jabłkowym, porzeczkami (odpowiedni będzie każdy kolor), morelami, brzoskwiniami, nektarynkami, rabarbarem, a nawet z cytrusami.
Sprawdźcie również nasz przepis na drożdżowe ciasto ze śliwkami i kruszonką – idealnie sprawdzi się podczas spotkań w gronie najbliższych.
Połączenie puszystego, wyrośniętego ciasta drożdżowego, delikatnie kwaskowatych owoców i maślanej kruszonki smakuje wprost wybornie. Bułeczki te uwielbiane są zarówno przez dzieci, jak i przez dorosłych. Nic więc dziwnego, że przepisów na drożdżówki ze śliwkami istnieje cała masa!
Fanom kulinarnej klasyki z pewnością przypadną do gustu popularne:
Mirabelki, lubaszki, węgierki, renklody – kochamy je wszystkie! Świeże, krajowe śliwki nie mają sobie równych. Świetnie przełamują one smak wielu wypieków. Dodajemy je do wilgotnych, mocno czekoladowych brownies i puszystych, wyrośniętych placków drożdżowych.
Można wykorzystać je do upieczenia kruchej, maślanej tarty lub delikatnie rozpływających się w ustach francuskich ciasteczek. Szczególnie chętnie dodajemy je jednak do klasycznego ciasta ucieranego. Jego przygotowanie nie zajmuje wiele czasu, a efekty z pewnością zachwycą wszystkich domowników.
Jeśli zaś lubicie ciasta warstwowe, możecie pokusić się o upieczenie lekkiego biszkoptu ze śliwkami, budyniowym kremem i bezą. Równie dobrze smakuje aksamitny sernik pieczony z kawałkami węgierek. Po oblaniu polewą czekoladową nie ma on sobie równych! W najprostszej wersji owoce możecie zapiec pod warstwą kruszonki zgodnie z przepisem na śliwkowe crumble.