Drożdżowe bułeczki z kurkami

Wyrośnięte drożdżowe bułeczki z kurkami to jeden z przepisów na grzybowe zbiory od Agaty Wojdy. Szefowa kuchni radzi, jak przygotować ciasto na placki i jak doprawić grzyby. Całość smakuje wyśmienicie

Dodany przez:

Na ciepło

Czas przygotowania:
Porcje:
12 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Składniki

  • 30 g drożdży
  • 3/4 szklanki ciepłego, tłustego mleka
  • 2 łyżeczki cukru
  • 2 szklanki mąki
  • 2 łyżki oleju
  • 1 jajko
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki masła
  • 2 średnie cebule
  • 500 g oczyszczonych kurek
  • 3 czubate łyżki tłustej i gęstej śmietany

Przygotowanie

  1. Najpierw przygotowujemy rozczyn drożdżowy: mieszamy drożdże, mleko i 2 łyżeczki cukru, zostawiamy do wyrośnięcia.
  2. Do miski przesiewamy mąkę, wlewamy wyrośnięty rozczyn, dodajemy olej, jajko i sól. Wyrabiamy ciasto do chwili, gdy zacznie odchodzić od ręki, dzielimy je 12 równych porcji, każdą formujemy w kulkę i układamy na blasze wyścielonej papierem do pieczenia, zachowując spore odległości. Przykrywamy i zostawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu.
  3. Na patelni rozpuszczamy masło, wrzucamy posiekaną cebulę i czyste, idealnie osuszone kurki (jeśli są duże, pokrójmy je na mniejsze kawałki). Gdy odparuje z nich sok, zestawiamy z ognia, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem, studzimy i mieszamy ze śmietaną.
  4. Na wyrośnięte porcje ciasta kładziemy po łyżce grzybowego farszu. Wstawiamy na 25 min do piekarnika rozgrzanego do temp. 180°C. Podajemy na gorąco, z kubkiem gorącego rosołu.
  5. Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 9/2015

Wskazówki

>>> Namawiam do zastąpienia kurek borowikami lub podgrzybkami. Staram się nigdy nie myć tych szlachetnych grzybów – już przy zbieraniu zawsze czyszczę kapelusze i końce nóżek, układam w koszyku (najlepiej przewiewnym, wiklinowym, wyłożonym gazetą). Jeśli zdarza mi się je umyć, robię to krótko i dokładnie osuszam potem na papierze.

>>> Wracając do kurek – spróbujcie obgotować oczyszczone przez 2 minut w wodzie z odrobiną soli i cukru oraz łyżką octu białego winnego, a następnie gorące wymieszać z łyżką masła, garścią posiekanego koperku i zgniecionym czosnkiem. W takiej postaci są fantastyczne z tłustą upieczoną rybą lub jako składnik sałatki ze zblanszowanej cukinii, groszku i wędzonego pstrąga.

kurki bułeczki
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze