Drobiowe Roladki z Zielonym Pesto i Mozzarellą

Prosta propozycja na wiosenno - letni obiad. Delikatne mięso z kurczaka, zielone pesto i ser mozzarella to ciekawe i smaczne połączenie.

Dodany przez:

Gotowe roladki podajemy z ulubionymi dodatkami - ja podałam je z ziemniaczkami i polałem sosem z pomidorkami.

Mięsne

Czas przygotowania:
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Składniki

  • 4 duże (2 podwójne) filety z piersi kurczaka
  • tłuszcz do smażenia (olej z masłem)
  • tłuszcz (do wysmarowania naczynia żaroodpornego)
  • Pesto Costco (1/2 szklanki / 8 łyżek)
  • 250 g sera mozzarella (starty)
  • 2 średnie pomidory (pokroić / 8 cienkich pierścieni)
  • pomidory koktajlowe (2 szklanki)
  • przyprawy: sól czosnkowa / czarny pieprz
  • SOS
  • 1 kubek śmietany (250 g)
  • 1 serek topiony (200 g)
  • przyprawy: sól / pieprz

Przygotowanie

  1. ► SOS : serek ze śmietaną roztopić w podgrzanym tłuszczu po smażeniu roladek, dobrze roztrzepać trzepaczką lub miotełką i przyprawić solą i pieprzem.
  2. ► Piersi z kurczaka umyć i okroić, po czym przekroić poprzek wzdłuż na pół i delikatnie rozklepać na płaty (tłuczkiem do mięsa, przez folię). Przyprawić z obu stron solą i pieprzem. Środek każdego fileta posmarować z pesto, na wierzch ułożyć dwa cienkie plasterki pomidora i posypać serem mozzarella, około 3 łyżki. Całość zawinąć w roladę i obwiązać sznurkiem, lub spiąć wykałaczkami.
  3. ► Na patelni na mocno rozgrzanym tłuszczu, smażyć roladki przez około 4 minuty z każdej strony, aż nabiorą złotobrązowego koloru. Następnie przełożyć do naczynia żaroodpornego, polać sosem, wierzch posypać serem, wkoło obłożyć pomidorkami koktajlowymi (większe przekroić na pół). Naczynie żaroodporne umieścić centralnie w wcześniej nagrzanym piekarniku i piec 20 minut w 190 stopni C / Termoobieg /. Przed podaniem wyjąć wykałaczki i można podawać.
kurczak pomidory mozzarella roladki serek topiony piersi z kurczaka Pesto Costco
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze

Podobne przepisy