Cristina Catese

Polędwica z dorsza (z warzywami)

Ocena:

4.29 (215)

  • 30 min.
  • dla 4 osób
  • łatwy

Polędwica z dorsza pieczona razem z warzywami to zdrowe i lekkie danie na obiad lub kolację. Idealnie komponuje się z domowymi frytkami, kuskusem lub po prostu miksem sałat z winegretem. Przygotowana z kaparami, oliwkami i pomidorkami koktajlowymi to przepyszna inspiracja kuchnią włoską. Pięknie prezentuje się na talerzu, dlatego z powodzeniem można podać ją na wyjątkową okazję i na świąteczny obiad. Poniżej znajdziecie sprawdzony przepis na polędwicę z dorsza z piekarnika.

Składniki:

  • dorsz  500 g

  • oliwa z oliwek  60 ml

  • czosnek  1 szt.

  • czarne oliwki  10 szt.

  • zielone oliwki  10 szt.

  • kapary  15 szt.

  • pomidory truskawkowe  10 szt.

  • natka pietruszki  1 szt.

  • bulion warzywny  100 ml

  • sól  5 g

  • pieprz  5 g

Polędwica z dorsza (z warzywami) - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Przygotowanie dodatków: myjemy pomidorki koktajlowe. Oliwki zielone, czarne i kapary odsączamy z zalewy. Oliwki kroimy w plasterki, kapary pozostawiamy w całości.

  • Krok 2:

    Polędwica z dorsza: piekarnik rozgrzewamy do 180°C, blaszkę przykrywamy papierem do pieczenia. Na środku układamy filety. Polewamy oliwą z oliwek, posypujemy czosnkiem, oliwkami i kaparami, oprószamy solą oraz pieprzem, do smaku. Wokół rozkładamy pomidorki i gałązki natki, skrapiamy wszystko bulionem warzywnym.

  • Krok 3:

    Pieczenie polędwicy z dorsza: rybę wstawiamy na 15–20 min. Przed podaniem posypujemy ulubionymi ziołami.

Porady

  • Prawidłowo przygotowana polędwica z dorsza z piekarnika jest miękka i soczysta w środku. Jeśli popełnimy błąd, możemy sprawić, że nasza ryba będzie nadmiernie przesuszona, a w konsekwencji – niesmaczna. Z tego powodu warto skorzystać ze sprawdzonych rozwiązań – możemy np. upiec polędwicę z dorsza w papilotach lub w rękawie. Pozwoli nam to zminimalizować ryzyko nadmiernego przesuszenia mięsa.
  • Możemy również przygotować polędwicę z dorsza smażoną – wtedy warto ją wcześniej obtoczyć w mące lub w jajku i w bułce tartej. Robi się ją nieco szybciej, jest wyjątkowo pyszna, ale nie tak bardzo efektowna i niestety bardziej kaloryczna.
  • Dorsza, zwłaszcza niewielkich rozmiarów, możemy upiec w całości wraz ze skórką. Dzięki temu z całą pewnością nie wyschnie podczas pieczenia. Nie musimy używać też dodatkowego tłuszczu.
  • Przed pieczeniem polędwicę dorsza możemy skropić sokiem z cytryny – będzie delikatniejsza w smaku.
  • Możemy użyć również pomidorów suszonych, z zalewy, wtedy danie będzie jeszcze bardziej aromatyczne.
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Polędwica z dorsza i nie tylko – propozycje kulinarne

Dorsza można podawać na wiele sposobów. Ma on niezwykle delikatne mięso, które dobrze komponuje się z wieloma dodatkami. Ryba ta jest obecna w wielu kuchniach z całego świata. Najczęściej przygotowuje się polędwicę z dorsza, ale nie jest to jedyna możliwość. Poniżej podajemy kilka najbardziej charakterystycznych propozycji:

  • dorsz klasyczny – rybę skrapiamy sokiem z cytryny, nacieramy solą i pieprzem, smarujemy odrobiną masła, a wierzch – już po usmażeniu – posypujemy posiekanym drobno koperkiem. W podobny sposób przyrządzimy również dorsza z piekarnika.
  • dorsz po portugalsku – rybę rozdrabniamy i podsmażamy na patelni wraz z cebulą i czosnkiem, a następnie dodajemy sticksy i jajka, całość mieszamy i sypiemy natką pietruszki.
  • dorsz po angielsku – płaty ryby doprawiamy solą i pieprzem, a następnie obtaczamy w mące, jajku i bułce tartej i smażymy na głębokim tłuszczu.
  • dorsz po azjatycku – rybę kroimy w drobną kostkę, przyprawiamy solą i pieprzem do smaku, a następnie obtaczamy w mące kukurydzianej, sosie sojowym i jajku. Tak przygotowaną rybę smażymy w głębokim tłuszczu.
  • dorsz po francusku – płaty ryby solimy i pieprzymy do smaku, a następnie posypujemy je cukrem i posiekaną natką pietruszki, dalej kroimy je w plastry i umieszczamy w naczyniu żaroodpornym na pomidorach i polewamy oliwą z oliwek. Całość pieczemy przez ok. 20 minut.
  • dorsz po tajsku – rybę wkładamy do foli aluminiowej i polewamy marynatą przygotowaną z cebuli, czosnku, soku z limonki, sosu rybnego, papryczki chili, natki pietruszki i korzenia imbiru. Całość zapiekamy w piekarniku przez ok. 15 minut.
  • dorsz po prowansalsku – rybę doprawiamy solą i pieprzem, a następnie gotujemy na parze przez ok. 15 minut. Następnie paprykę, cukinię, marchewkę, czosnek i ciecierzycę kroimy w drobną kostkę i dusimy je na patelni, aż będą miękkie. Dalej wkładamy nasze warzywa do naczynia żaroodpornego, a na jego wierzchu układamy dorsza. Całość posypujemy serem i zapiekamy w piekarniku przez 10 minut.

Polędwica z dorsza – z czym podać?

Polędwicę z dorsza można serwować z różnymi dodatkami: 

  • frytki - do tak delikatnej ryby dobrze pasują klasyczne, ale sprawdzą się również te z batata, z selera, marchwi lub buraka,
  • ziemniaki - z wody posypane koperkiem, opiekane lub w formie puree,
  • warzywa - mieszanka warzyw gotowanych na parze lub upieczonych razem z rybą. Ciekawym dodatkiem będzie ratatouille.

Całość uzupełnią też lekkie surówki, np. z rukoli lub miksu sałat, połączone ze świeżym ogórkiem, papryką, cebulą cukrową, polane winegretem. Kapusta kiszona podawana najczęściej do ryby, tutaj nie będzie odpowiednia, jej intensywny smak zdominuje polędwicę dorsza we włoskim stylu.

To może Cię zainteresować

18-24 KWIETNIA
szaleństwo zakupów
20% rabatu na jeden produkt*
20% rabatu na jeden produkt*
Rabat 20 % na jeden nieprzecen... więcej»
Kod rabatowy:20zakupy
Zobacz
+
20% rabatu na jeden produkt*
Online
Stacjonarnie

Rabat 20 % na jeden nieprzeceniony artykuł dostępny w sklepach stacjonarnych i na VANGRAAF.COM. Z rabatu można skorzystać tylko jeden raz i nie można go łączyć z innymi promocjami. Wypłata w gotówce, zakup karty podarunkowej lub zwrot za dotychczas zakupione artykuły są wykluczone. Szczegóły u sprzedawcy i na stronie www.

Oferta ważna:18 - 24.04.2024
Kod rabatowy:20zakupy
Zobacz
25% przy zakupach za min. 199,99 zł
25% przy zakupach za min. 199,99 zł
Wprowadź kod online lub pokaż... więcej»
Kod rabatowy:GPSZ25
Zobacz
+
25% przy zakupach za min. 199,99 zł
Online
Stacjonarnie

Wprowadź kod online lub pokaż go w jednym z ponad 230 sklepów stacjonarnych i skorzystaj z oferty. Szczegóły u sprzedawcy i na stronie www.

Oferta ważna:18 - 24.04.2024
Kod rabatowy:GPSZ25
Zobacz
Rabat 25% na zakupy za min. 499 zł
Rabat 25% na zakupy za min. 499 zł
Rabat 25% na zakupy za minimum... więcej»
Kod rabatowy:SZALENSTWO25
Zobacz
+
Rabat 25% na zakupy za min. 499 zł
Online

Rabat 25% na zakupy za minimum 499 zł w sklepie internetowym www.karcher.pl. Oferta dotyczy produktów nieprzecenionych z kategorii Home&Garden i nie łączy się z innymi promocjami. Szczegóły na stronie www.

Oferta ważna:18 - 24.04.2024
Kod rabatowy:SZALENSTWO25
Zobacz
25% na wszystkie produkty
25% na wszystkie produkty
Aż 25% zniżki na wszystkie pro... więcej»
Kod rabatowy:ZAKUPY25
Zobacz
+
25% na wszystkie produkty
Online

Aż 25% zniżki na wszystkie produkty kosmetyczne cenionej marki RevitaLash oferującą m.in. najlepszą na rynku odżywkę do rzęs. Oferta i szczegóły dostępne na revitalash.pl. 

Oferta ważna:18 - 24.04.2024
Kod rabatowy:ZAKUPY25
Zobacz
do -40%
do -40%
Rabat do -40% na wszystkie but... więcej»
Kod rabatowy:ZAKUPY
Zobacz
+
do -40%
Online

Rabat do -40% na wszystkie buty i torebki z kodem: ZAKUPY. Oferta dostępna sklep.carinii.com.pl. Szczegóły na stronie.  

Najniższa cena produktu ze zdjęcia z 30 dni przed obniżką - 649 zł.  

Cena produktu po zastosowaniu rabatu - 519,20 zł

Oferta ważna:18 - 24.04.2024
Kod rabatowy:ZAKUPY
Zobacz
20% na cały asortyment
20% na cały asortyment
Rabat 20% na cały asortyment,... więcej»
Kod rabatowy:SZ2024
Zobacz
+
20% na cały asortyment
Online
Stacjonarnie

Rabat 20% na cały asortyment, dostępne w salonach stacjonarnych oraz na www.wojas.pl. Oferta nie łączy się z innymi promocjami. Szczegóły w salonach i na stronie.

Oferta ważna:18 - 24.04.2024
Kod rabatowy:SZ2024
Zobacz
REKLAMA

Materiały promocyjne