Dorsz zapiekany z porami

Przygotowanie: 20 minut Zapiekanie: 20 minut Porcja: 480 kcal Składniki na 4 porcja

ryba

Czas przygotowania:
20 min.
Kalorie:
480.00 kcal
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.5 z 143 głosów)

Składniki:

  • kg filetów z dorsza
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 3 łyżki mąki
  • 3 łyżki oliwy
  • 50 dag białych części porów
  • 3/4 szklanki śmietany
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 2 łyżki startego żółtego sera (np. gouda)
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Filety z ryby oprószyć solą i pieprzem, skropić sokiem z cytryny. Obtoczyć w dwóch łyżkach mąki i krótko smażyć na rozgrzanej oliwie. Pory dokładnie opłukać, osączyć i pokroić w talarki. Zeszklić na patelni, na tłuszczu po smażeniu ryby.
  • Zrumienione filety przełożyć do natłuszczonego żaroodpornego naczynia. Obłożyć porami i zalać śmietaną wymieszaną z resztą mąki i szczyptą gałki muszkatołowej. Całość posypać tartym serem. Przykryć folią aluminiową i zapiekać 20 min w temp. 250˚C.
  • Podawać z kaszą ugotowaną na sypko i surówką z marchewki.
  • Zamów Newletter MojeGotowanie.pl!
  • Co piątek nowa porcja kulinarnych pomysłów na weekend!

Kalorie: 480.00

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy