Dorsz z plackami Chupi

Oryginalny sposob na podanie dorsza.Polecam

Dodany przez:

Ryby i owoce morza

Czas przygotowania:
Porcje:
2 porcji
Ocena:

(średnia 3 z 2 głosów)

Składniki

  • dorsz - filet ( 350 gram )
  • pomidory w puszcze obrane
  • cebula mala
  • czosnek ( 2 zabki )
  • orzechy wloskie ( duza lyzka )
  • oliwa z oliwek
  • sol
  • pieprz
  • Placek porowy :
  • por maly
  • jajko
  • lyzka maki pszennej
  • sol
  • pieprz
  • Placek ziemniaczany :
  • jeden duzy ziemniak
  • jajko
  • lyzka maki pszennej
  • sol
  • pieprz
  • olej do smazenia

Przygotowanie

  1. Zaczynamy od umycia fileta , osuszenia , solimy i pieprzymy i odkladamy do lodowki na okolo godzine.W miedzyczasie siekamy por , a ziemniaka scieramy na grubej tarce.W osobnych miseczkach mieszamy por z rozbeltanym jajkiem i maka , dodajemy przyprawy , oraz ziemniaka z tymi samymi skladnikami.W woku rozgrzewamy oliwe z oliwek i podsmazamy na niej posiekany czosnek i cebule , nastepnie dodajemy pomidory z puszki.Dusimy przez 5 minut, nastepnie calosc wykladamy do brytfanki , a na wierzch ukladamy dorsza i posypujemy posiekanymi orzechami wloskimi.Pieczemy w piekarniku okolo 25 minut az nasza ryba bedzie gotowa.Na rozgrzanym oleju smazymy nasze placki dwa porowe i dwa ziemniaczane. Wykladamy na talerz i przykrywamy gotowym dorszem , mozemy dodac odrobine posiekanej pietruszki.Smacznego
ryby obiad czosnek pomidory ziemniaki dorsz por
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze