Dorsz z jabłkami

Przygotowanie: 20 minut Pieczenie: 20 minut Porcja: 230 kcal

Dodany przez:

Dorsz z jabłkami

Ryby i owoce morza

Czas przygotowania:
Kalorie:
230 kcal
Porcje:
4 porcji
Ocena:

(średnia 2 z 1 głosów)

  • Danie dietetyczne
  • Szybka kuchnia

Składniki

  • 4 filety z dorsza (po 25 dag)
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 4 winne jabłka
  • 2 łyżki masła
  • 4 łyżeczki ostrej musztardy (np. dijon)
  • 4 łyżki śmietany 18%
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • sól, pieprz

Przygotowanie

  1. Filety ze skórą opłukać, osuszyć, skropić sokiem z cytryny, oprószyć solą i pieprzem.
  2. Jabłka obrać, wykroić gniazda nasienne, pokroić na plasterki. Usmażyć na łyżce masła (3-4 min).
  3. Z folii aluminiowej wyciąć 4 duże kwadraty, cienko posmarować masłem, na każdym kwadracie rozłożyć warstwę jabłek, na wierzchu położyć rybę, posmarować cienko musztardą, polać śmietaną i posypać posiekaną natką.
  4. Uformować papiloty, szczelnie zamknąć, ułożyć na blasze i piec ok. 15 minut w temperaturze 210°C.
  5. NASZA RADA
  6. Folię zawsze trzeba posmarować tłuszczem, aby w czasie pieczenia produkty do niej nie przywierały.
ryby obiad jabłka dorsz dietetyczne
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze