Dorsz w sosie ogórkowym

Przygotowanie: 35 minut Porcja: 220 kcal

Czas przygotowania:
35 min.
Kalorie:
220 kcal
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.48 z 147 głosów)

Składniki:

  • 60 dag filetów z dorsza
  • 80 dag ogórków
  • 2 cebule
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżeczki mąki
  • 1/2 szklanki bulionu drobiowego
  • 150 ml śmietany (3/4 szklanki)
  • łyżka posiekanych listków estragonu
  • sól, pieprz

Rodzaj diety:

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Kroki wykonania:

  • Ogórki obrać, przekroić wzdłuż, usunąć pestki, pokroić w półplasterki. Cebule obrać, posiekać.
  • Masło stopić w rondelku, wrzucić cebulę, zeszklić. Dodać ogórki, wymieszać, dusić 3 minuty. Wsypać mąkę, mieszając dusić 2–3 minuty.
  • Wlać bulion drobiowy i śmietanę, dokładnie wymieszać, gotować pod przykryciem na małym ogniu ok. 5 minut, przyprawić do smaku solą i pieprzem,
  • Filety rybne umyć, osuszyć, pokroić na małe kawałki. Dołożyć do ogórków, delikatnie wymieszać, gotować pod przykryciem 5–10 minut.
  • Posypać posiekanym estragonem, ewentualnie przyprawić szczyptą soli i pieprzu.
  • Nasza rada
  • Do duszenia znakomicie nadają się karp, lin, szczupak, łosoś, węgorz i jesiotr. Można je podawać z ryżem, makaronem, kaszą i ziemniakami. Dorsz w sosie ogórkowym świetnie będzie smakował z kluseczkami kładzionymi.

Kalorie: 220

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy