Dorsz w sosie ogórkowym

Przygotowanie: 35 minut Porcja: 220 kcal

Dodany przez:

Dorsz w sosie ogórkowym

Ryby i owoce morza

Czas przygotowania:
Kalorie:
220 kcal
Porcje:
4 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

  • Danie dietetyczne

Składniki

  • 60 dag filetów z dorsza
  • 80 dag ogórków
  • 2 cebule
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżeczki mąki
  • 1/2 szklanki bulionu drobiowego
  • 150 ml śmietany (3/4 szklanki)
  • łyżka posiekanych listków estragonu
  • sól, pieprz

Przygotowanie

  1. Ogórki obrać, przekroić wzdłuż, usunąć pestki, pokroić w półplasterki. Cebule obrać, posiekać.
  2. Masło stopić w rondelku, wrzucić cebulę, zeszklić. Dodać ogórki, wymieszać, dusić 3 minuty. Wsypać mąkę, mieszając dusić 2–3 minuty.
  3. Wlać bulion drobiowy i śmietanę, dokładnie wymieszać, gotować pod przykryciem na małym ogniu ok. 5 minut, przyprawić do smaku solą i pieprzem,
  4. Filety rybne umyć, osuszyć, pokroić na małe kawałki. Dołożyć do ogórków, delikatnie wymieszać, gotować pod przykryciem 5–10 minut.
  5. Posypać posiekanym estragonem, ewentualnie przyprawić szczyptą soli i pieprzu.
  6. Nasza rada
  7. Do duszenia znakomicie nadają się karp, lin, szczupak, łosoś, węgorz i jesiotr. Można je podawać z ryżem, makaronem, kaszą i ziemniakami. Dorsz w sosie ogórkowym świetnie będzie smakował z kluseczkami kładzionymi.
ogórki ryby obiad dorsz dietetyczne
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze