Dorsz smażony

Ocena:

4.14 (295)

  • 60 min.
  • dla 2 osób
  • średni

Dorsz smażony to pyszna propozycja obiadowa, nie tylko na piątek. Pod złocistą, chrupiącą panierką skrywa się delikatne mięso ryby, które doskonale smakuje skropione odrobiną soku z cytryny i posypane natką pietruszki. Może być podawany z frytkami, puree ziemniaczanym lub z ryżem z warzywami. W każdej wersji będzie pyszny!  

Składniki:

  • dorsz  2 szt.

  • jajka  1 szt.

  • kwaśna śmietana  10 g

  • sok z cytryny  125 ml

  • sól  2 szczypty

  • pieprz cytrynowy  2 szczypty

  • olej  125 ml

  • bułka tarta  15 g

Dorsz smażony - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Przygotowanie ryby: filet podzielić na porcje, skropić dosyć obficie sokiem z cytryny, oprószyć pieprzem i posolić. Odstawić na 30 minut, żeby dorsz dobrze przeszedł smakiem.

  • Krok 2:

    Przygotowanie panierki: jajko dokładnie wymieszać z kwaśną śmietaną. Na oddzielnym talerzyku przygotować bułkę tartą. Następnie należy maczać filety z dorsza w jajku i śmietanie, a potem obtaczać je w bułce tartej.

  • Krok 3:

    Smażenie dorsza: na patelnię wlewamy olej, np. rzepakowy. Na rozgrzany olej kładziemy kawałki ryby w panierce i smażymy przez kilka minut, aż do uzyskania złotego koloru.

Porady

  • Filety z dorsza można zastąpić większymi kawałkami lub inną rybą.
  • Jeśli nie mamy bułki tartej można ją zastąpić mąką. Oryginalny smak uzyskamy dzięki mące kukurydzianej lub z soczewicy, dzięki temu powstanie smażony dorsz w wersji bezglutenowej.
  • Alternatywą dla klasycznej panierki jest ryba w cieście naleśnikowym, tylko musi mieć nieco bardziej gęstą konsystencję, porównywalną do śmietany, inaczej może spływać z mięsa.
  • Olej rzepakowy może być zastąpiony słonecznikowym lub masłem klarowanym, a nawet olejem kokosowym.
  • Do smażenia ryby potrzebna nam będzie dobrej jakości patelnia, najlepiej z grubym dnem. Patelnia ze stali, żeliwna czy granitowa to dobre opcje, jeśli dużo smażycie. Przyda się też łopatka kuchenna – z jej pomocą obrócicie rybę na drugą stronę, nie uszkadzając mięsa.
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Dorsz smażony na patelni

Smażony dorsz to klasyk nadmorskich miejscowości. Zajadamy się nim w małych restauracjach i smażalniach ryb nad Bałtykiem. Najczęściej wybieramy właśnie filety, ponieważ zostały już pozbawione ości. Dobrze sprawdza się także polędwica z dorsza.
W domowych warunkach również możemy przygotować filet z dorsza smażony jak nad morzem. Zacznijmy od wyboru ryby. Dorsz jest pyszny, bo ma sporo delikatnego mięsa. Możemy jednak, jeśli mamy dostęp do świeżych ryb, przygotować w ten sposób również flądrę lub inną rybę.


Dorsz smażony będzie smaczniejszy, jeśli kupimy rybę w sprawdzonym sklepie rybnym. Śmiało możemy wybierać też filety mrożone. Najlepsze będą ryby o niewielkich rozmiarach, które z łatwością zmieszczą się na patelni. Smażymy go na oleju. Możemy użyć także masła klarowanego, ryba będzie wtedy miała pyszny maślany posmak.


Jak przygotować dorsza do smażenia? Dzień wcześniej możemy rybę zamarynować w przyprawach, dzięki czemu będzie bardziej aromatyczna. Nie musimy jednak tego robić. Jeśli korzystamy z mrożonych filetów, przed smażeniem musimy je rozmrozić – najlepiej zrobić to powoli, przekładając dorsza z zamrażarki do lodówki.

 

Jak usmażyć dorsza?

Dorsza panierujemy – w naszym przypadku w bułce tartej. Można jednak również użyć w tym celu mąki pszennej albo zrobić ciasto jak na naleśniki i usmażyć w nim rybę. Będzie jeszcze lepszy, jeśli do panierki dodamy ulubione przyprawy i zioła. Pasuje tutaj słodka papryka, rozmaryn lub tymianek i czosnek granulowany.


Jeśli jednak chcemy zmniejszyć ilość spożywanych kalorii, można usmażyć dorsza bez panierki. Tylko trzeba uważać, żeby nie przesmażyć ryby, bo będzie wtedy sucha i straci nieco w smaku.

 

Dodatki do ryby

Dorsz smażony to pyszne danie, które można podać na wiele sposobów. Może być samodzielną potrawą, ale świetnie smakuje też z dodatkami. Często podawany jest z ziemniakami lub z frytkami, a nawet z ryżem i z zestawem surówek, oczywiście króluje tu kapusta kiszona. W wykwintnym wariancie tradycyjne frytki mogą być zastąpione frytkami z batata, marchewki lub buraka. A ryż może być wzbogacony o warzywa lub przyprawy, np. dzięki curry zyska piękny żółty kolor i nieco egzotyczny smak.

 

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne