DORSZ GOTOWANY

Danie mało kaloryczne, ale smaczne i syte. Bardzo dobre jeśli nie chcesz jeść smażonych potraw.

dodany przez: ewcia23 ewcia23

ryba

Czas przygotowania:
45min.
Kalorie:
210 kcal
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.44 z 159 głosów)

Składniki:

  • 50 dag filetów z dorsza
  • 1/2 szklanki śmietany
  • 2 łyżki koperku
  • 2 jajka ugotowane na twardo
  • 2 kostki rosołowe
  • 1 łyżka mąki
  • papryka ostra lub chili
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • sól
  • pieprz

Rodzaj diety:

Sposób przygotowania:

  • gotowanie

Posiłek:

Dorsz gotowany - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Do głębokiego garnka wlewamy ¾ l wody, dodajemy kostki rosołowe, koperek i pozostałe przyprawy. Wszystkie składniki cały czas lekko mieszamy i zagotowujemy.
  • Do gorącego wywaru wkładamy lekko rozmrożone podzielone filety (zamiast dorsza mogą być również filety z innej białej, morskiej ryby).
  • Garnek przykryty, stawiamy na małym ogniu i gotujemy ryby ok. 12 minut.
  • Pod koniec gotowania odlewamy połowę wywaru, do którego dodajemy roztrzepaną śmietanę wraz z mąką i zagotowujemy. Gdy trzeba lekko doprawiamy do smaku.
  • Ryby podajemy posypane jajkami i polane sosem. Podajemy z ugotowanym na sypko ryżem.

Kalorie: 210


Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy