Dorada pieczona w soli

Marco Ghia, szef warszawskiej Akademii Kulinarnej Whirlpool i ekspert kuchni włoskiej, poleca swoje ulubione przepisy.

Czas przygotowania:
40min.
Ocena:

(średnia 4.54 z 168 głosów)

Składniki:

  • 1 dorada (500 g)
  • 2 kg gruboziarnistej soli morskiej
  • 1 gałązka rozmarynu
  • 3 plasterki cytryny
  • 3 listki bazylii

Kuchnia:

Rodzaj diety:

Sposób przygotowania:

  • pieczenie

Dorada pieczona w soli - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Doprawiamy rybę solą i pieprzem, wkładamy do środka bazylię, rozmaryn i cytrynę.
  • Posypujemy formę do pieczenia solą, tworząc warstwę o grubości około 1,5 cm.
  • Posypujemy rybę resztą soli i wkładamy ją na 40 minut do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika.
  • Podajemy z cytryną i odrobiną oliwy.

Porady

Zobacz też: solniczka i pieprzniczka - jak prawidłowo przechowywać przyprawy

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA

Podobne przepisy

Główne składniki: