Domowy sos do spagetti

Szybki obiadek bez konserwantów na pochmurne dni

PrzetworySosydania z makaronemspaghetti

Czas przygotowania:
120 min.
Dla ilu osób:
dla 1 osoby
Ocena:

(średnia 4.47 z 173 głosów)

Składniki:

  • 3 kg pomidorów
  • 1 kg papryki czerwonej (może być pół na pół z zieloną)
  • 5 cebul
  • 7 ząbków czosnku
  • 1/4 szklanki świeżej bazylii
  • 1/2 szklanki szczypioru
  • 3 łyżeczki soli

Kuchnia:

Rodzaj diety:

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Kroki wykonania:

  • Pomidory sparzyć gorącą wodą, następnie obrać ze skórki, usunąć twardą część przy szypułce i pokroić w przypadkowe kawałki. Tak przygotowane pomidory wrzucić do garnka i gotować ok. 40 min. Pod koniec dodać czosnek przeciśnięty przez praskę. Całość miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji i dalej gotujemy. Paprykę, cebulę i szczypior pokroić w kostkę i dodać do pomidorów, dodać sól i wymieszać. Można też wszystkie składniki gotować i zmiksować razem w zależności od upodobań - ja lubię kawałki warzyw w sosie. Gotujemy do otrzymania preferowanej gęstości sosu. Posiekać listki bazylii, wymieszać. Pogotować jeszcze chwilę. Sos wlać w wyparzone słoiki i pasteryzować ok. 30 minut. Odłożyć do góry dnem do ostygnięcia. Podana ilość składników starczy na ok. 6 słoików 0,5l. Podawać z dodatkiem podsmażonego mięsa mielonego lub kiełbasą pokrojoną w kostkę.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy