Domowy rosół z kury

Rosół z kury to niedzielny klasyk w wielu polskich domach. Musi być klarowny, gotowany z opaloną cebulą, podany z natką pietruszki, domowym makaronem. To nasz sprawdzony przepis na domowy rosół z kury

Dodany przez:

Domowy rosół z kury

Mięsne

Czas przygotowania:
Kalorie:
320 kcal
Porcje:
6 porcji
Ocena:

(średnia 3.5 z 4 głosów)

  • Danie dietetyczne

Składniki

  • sprawiona kura (1 i 1/2 kg)
  • pęczek włoszczyzny (z kapustą)
  • cebula
  • kilka ziaren pieprzu
  • łyżka posiekanej natki
  • szklanka mąki
  • jajko
  • sól

Przygotowanie

  1. Kurę podzielić na 4 części, opłukać, włożyć do wrzącej osolonej wody. Dodać ziarna pieprzu, gotować do miękkości (ok. 2 godzin).
  2. Włoszczyznę oczyścić, obrać, dokładnie opłukać. Cebulę krótko obrumienić nad ogniem. Na pół godziny przed końcem gotowania do kury dodać włoszczyznę, na 15 minut przed końcem - kapustę i cebulę.
  3. Makaron: mąkę przesiać na stolnicę (łyżkę odłożyć), wbić jajko, dodać szczyptę soli i 2 łyżki wody, zagnieść ciasto. Rozwałkować na cienki placek, zostawić na 30 minut.
  4. Ciasto posypać resztą mąki, zwinąć w rulon, krajać na cienkie paseczki. Kluski ugotować w osolonej wodzie, odcedzić, wyłożyć na talerze.
  5. Z rosołu wyjąć włoszczyznę i mięso. Marchew pokroić w talarki, ułożyć po kilka na talerzach. Zupę przecedzić, zalać nią makaron. Rosół z kury przed podaniem posypać natką.
mięso zupa zupy kura rosół z kury rosół domowy
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze