Pasztet pieczarkowy

Ocena:

4.45 (157)

  • 2 godz. 0 min.
  • dla 4 osób
  • łatwy

Pasztet pieczarkowy jest ciekawą alternatywą dla tradycyjnego mięsnego wypieku. Doskonale odnajdzie się wśród sycących, świątecznych potraw. Grzyby zwiększają intensywność smaku umami, który utożsamia się z glutaminianem sodu, zwłaszcza kiedy podsmażymy je na złoty kolor. Dlatego sprawdzają się jako składnik słonych, satysfakcjonujących wypieków. Pozwólcie, żeby pasztet wegetariański z pieczarkami podbił Wasze podniebienia. 

Składniki:

  • pieczarki  700 g

  • jajka  3 szt.

  • olej  40 ml

  • chleb tostowy  60 g

  • cebula  200 g

  • sól  6 g

  • pieprz  3 g

  • natka pietruszki  1 pęczek

  • tymianek  0.5 pęczka

Pasztet pieczarkowy - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Przygotowanie: piekarnik ustawiamy na 180°C, grzanie góra-dół. Jajka roztrzepujemy i namaczamy w nich chleb tostowy. Keksówkę o wymiarach 25x11 cm smarujemy olejem.

  • Krok 2:

    Warzywa i zioła: cebulę obieramy i kroimy w półkrążki. Pieczarki myjemy i szatkujemy. Natkę pietruszki i tymianek opłukujemy w zimnej wodzie, a następnie delikatnie osuszamy i siekamy.  

  • Krok 3:

    Smażenie: cebulę szklimy na patelni. Dodajemy pieczarki, solimy je i smażymy na złoty kolor. 

  • Krok 4:

    Masa na pasztet pieczarkowy: namoczony chleb i jajka łączymy z podsmażonymi grzybami i cebulką. Blendujemy je na gładką masę. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Dodajemy posiekane zioła. Mieszamy. 

  • Krok 5:

    Pieczenie: masę przekładamy do keksówki. Wkładamy ją do piekarnika na godzinę. Wierzch pasztetu powinien się w tym czasie ładnie zarumienić. Wyjmujemy go i studzimy w temperaturze pokojowej, a następnie wkładamy do lodówki, żeby całkowicie stężał. Dopiero wtedy możemy go kroić i podawać.  

Porady

  • Zamiast chleba tostowego możemy użyć czerstwej bułki kajzerki lub innego rodzaju pieczywa, który został nam z poprzedniego dnia. 
  • Pasztet pieczarkowy będzie wyjątkowo aromatyczny, jeśli wymieszamy masę ze świeżymi ziołami. Oprócz natki pietruszki i tymianku możemy dodać do niej także oregano, estragon lub rozmaryn. W ostateczności sprawdzą się także suszone mieszanki, na przykład ziół prowansalskich. 
  • Jeśli chcemy, żeby pasztet wegetariański z pieczarkami był ozdobą stołu, udekorujmy go z wierzchu nasionami słonecznika, pestkami dyni lub plasterkami pieczarek. Do wykończenia wypieku możemy także użyć warzyw, na przykład szczypiorku i pasków czerwonej papryki, lub ziół, na przykład gałązki tymianku.  
  • Pasztet pieczarkowy od razu po wyjęciu z piekarnika jest jeszcze miękki. Jeśli spróbujemy go wtedy pokroić, może się rozpaść. Dlatego warto całkowicie go wystudzić i schłodzić przed podaniem.  
  • Pieczarki smażymy na dużej patelni, żeby woda szybko wyparowała. Jeśli nie mamy takiej możliwości, przygotowujmy je partiami. Bardzo ważne jest, żeby grzyby zyskały złoty kolor, dlatego nie powinniśmy ich zbyt często mieszać. Dzięki temu pasztet z pieczarkami będzie miał delikatnie orzechowy aromat.  
  • Żeby pasztet był wyjątkowo lekki i puszysty, do masy dodajmy najpierw żółtka jaj, a białka ubijmy na puszystą pianę. Następnie wymieszajmy ją delikatnie z resztą składników. 
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Świąteczny pasztet pieczarkowy z jajkami 

Pasztet wegetariański z pieczarkami to ciekawa propozycja na święta. Możemy podać go obok mięsnych wypieków, a nawet całkowicie zastąpić nim tradycyjny pasztet z królika lub pasztet domowy pieczony z dodatkiem żurawiny. Żeby uzyskać wielkanocny akcent, dodajemy do masy rozdrobnione jajka na twardo. Może przyrządziliśmy ich za dużo na pisanki i nie wiemy co z nimi zrobić? Pasztet z pieczarek to idealne rozwiązanie, a do tego świetnie wpasuje się w kulinarną myśl przewodnią tych świąt. Będzie wyjątkowo pyszny, jeśli dodamy do niego ser żółty i gęstą śmietanę, a także marchewkę z groszkiem. Doskonale smakuje z musztardą, majonezem lub chrzanem wielkanocnym.

Prosty pasztet z pieczarek i niebanalne dodatki 

Jajka na twardo to jeden z pomysłów na urozmaicenie pasztetu wegetariańskiego, ale mamy ich o wiele więcej. Poniżej przedstawiamy tylko niektóre inspiracje: 

  • Pasztet z pieczarkami i kaszą gryczaną – ma niezwykły, orzechowy aromat, który możemy dodatkowo podkręcić dzięki panierce z orzechów laskowych. W profil smakowy umami idealnie wpasuje się tu również sos sojowy lub ocet balsamiczny. Zamiast palonej kaszy gryczanej może być też kasza jaglana. 
  • Pasztet z pieczarek i soczewicy – zdrowe, zielone ziarna, warzywa korzeniowe i grzyby to połączenie, które nie ma sobie równych. To doskonały zastrzyk białka i błonnika pokarmowego, a jednocześnie smaczna przekąska. 
  • Pasztet pieczarkowy z cukinią – zielone warzywo z rodziny dyniowatych dodaje pasztetowi świeżości i koloru. Świetnie komponuje się także z marchewką.  

Wegański pasztet pieczarkowy 

Żeby pasztet wegetariański z pieczarkami stał się potrawą także dla osób, które nie tolerują żadnych składników pochodzenia zwierzęcego, wystarczy wyeliminować jajka. Stanowią one spoiwo wypieku, dlatego ich zamiennik musi pełnić podobną funkcję. Możemy w tym celu użyć mielonych nasion lnu, które w połączeniu z gorącą wodą tworzą kleistą zawiesinę. Siemię lniane jest na dodatek bardzo zdrowe – zawiera mnóstwo wartościowych składników odżywczych i dużo wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. Jeśli obawiamy się, że mimo wszystko nasz pasztet z pieczarkami bez mięsa się nie uda, możemy zdecydować się na przyrządzenie wersji do smarowania. Wystarczy, że dobrze doprawimy i zmiksujemy nasze składniki. Wegański pasztet w słoiku to równie smaczny dodatek do kanapki.  

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne