Domowy pasztet sojowy

pyszny pasztet bez grama mięsa

Pasztet

Czas przygotowania:
240 min.
Dla ilu osób:
dla 6 osób
Ocena:

(średnia 4.5 z 202 głosów)

Składniki:

  • 20 dag soi
  • 20 dag soczewicy czerwonej
  • 4 ząbki czosnku
  • 50 dag cebuli
  • 30 dag pieczarek
  • 3 jajka
  • 2-3 ugotowane ziemniaki
  • 3 łyżki majeranku
  • łyżka kminku mielonego
  • sól
  • pieprz
  • papryka ostra
  • gałka muszkatołowa
  • kolendra mielona
  • olej rzepakowy

Rodzaj diety:

Sposób przygotowania:

Sposób podania:

Kroki wykonania:

  • Soję namoczyć na noc w zimnej wodzie. Rano gotować do miękkości przez ok. 2 godz. Po ostudzeniu zmielić. Soczewicę gotować przez ok. 15-20 min. i również zmielić. Czosnek wycisnąć przez praskę. Cebulę i pieczarki poddusić na dość dużej ilości oleju. Gdy ostygną zmielić razem z ziemniakami. Składniki połączyć, dodać jajka i wszystkie przyprawy. Dokładnie wymieszać. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Formę keksową wyłożyć pergaminem, wlać masę i piec ok 1,5 godziny. Podawać z pieczywem.
  • Pasztet może wydawać się bardzo pracochłonny, ale właściwie większość czasu zabiera gotowanie soi i pieczenie pasztetu a to jak wiadomo robi za nas kuchenka :)
  • Smacznego!!!!

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy