Domowy labneh

Domowy labneh to rodzaj jogurtu robionego z serwatki. Po 3 godzinach uzyskujemy konsystencję jogurtu greckiego. Sprawdź nasz przepis na domowy labneh.

Dodany przez:

Przetwory

Czas przygotowania:
Porcje:
1 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Składniki

  • 1 l jogurtu: naturalnego, greckiego lub bałkańskiego
  • płaska łyżka soli

Przygotowanie

  1. Jogurt mieszamy z solą, aż ta się rozpuści. Duże gęste sitko wykładamy kilkukrotnie złożoną gazą (tak aby wystawało sporo końców), wykładamy słony jogurt, zawiązujemy nad nim wystającą gazę. Sitko opieramy np. na salaterce. Odstawiamy do lodówki na tyle godzin, aby uzyskać najlepszą dla siebie konsystencję . Po ok. 3 godz. odciekania otrzymamy z niego jogurt grecki, po ok. 12 godz. serek o konsystencji homogenizowanego, łagodny i delikatny, idealny do smarowania; po 24-36 godz. zwarty, łatwy do krojenia "twaróg", powyżej 48 godz. gęsty, plastyczny, kwaskowy i wyrazisty ser, który można lepić w kulki, konserwować w oliwie z ziołami i używać jako zamiennika mozzarelli.
  2. Gotowy labneh przekładamy do miseczki, polewamy oliwą, oprószamy np. za’atarem, tymiankiem, świeżymi ziołami.
  3. Kiedy już rozsmakujemy się w labneh, aby ułatwić sobie pracę, dobrze zaopatrzyć się w chustę serowarską: tetrową, lnianą lub nowoczesną, z elastycznego polietylenu, która najlepiej odprowadza serwatkę. Szukajmy ich w internetowych sklepach dla serowarów, nie są drogie.
  4. Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 7/2018.

Wskazówki

Zobacz: chlebki naan z kurczakiem i ogórkową raitą

 

 

 

Komentarz redakcji

Najlepiej smakuje z pieczywem typu pita i świeżymi warzywami pokrojonymi w słupki. Wymieszany z czosnkiem jest świetnym dipem do warzyw z grilla.
jogurt labneh
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze

Podobne przepisy