Domowy labneh

Domowy labneh to rodzaj jogurtu robionego z serwatki. Po 3 godzinach uzyskujemy konsystencję jogurtu greckiego. Sprawdź nasz przepis na domowy labneh.

Przetwory

Czas przygotowania:
180 min.
Dla ilu osób:
dla 1 osoby
Ocena:

(średnia 4.5 z 177 głosów)

Składniki:

  • 1 l jogurtu: naturalnego, greckiego lub bałkańskiego
  • płaska łyżka soli

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Jogurt mieszamy z solą, aż ta się rozpuści. Duże gęste sitko wykładamy kilkukrotnie złożoną gazą (tak aby wystawało sporo końców), wykładamy słony jogurt, zawiązujemy nad nim wystającą gazę. Sitko opieramy np. na salaterce. Odstawiamy do lodówki na tyle godzin, aby uzyskać najlepszą dla siebie konsystencję . Po ok. 3 godz. odciekania otrzymamy z niego jogurt grecki, po ok. 12 godz. serek o konsystencji homogenizowanego, łagodny i delikatny, idealny do smarowania; po 24-36 godz. zwarty, łatwy do krojenia "twaróg", powyżej 48 godz. gęsty, plastyczny, kwaskowy i wyrazisty ser, który można lepić w kulki, konserwować w oliwie z ziołami i używać jako zamiennika mozzarelli.
  • Gotowy labneh przekładamy do miseczki, polewamy oliwą, oprószamy np. za’atarem, tymiankiem, świeżymi ziołami.
  • Kiedy już rozsmakujemy się w labneh, aby ułatwić sobie pracę, dobrze zaopatrzyć się w chustę serowarską: tetrową, lnianą lub nowoczesną, z elastycznego polietylenu, która najlepiej odprowadza serwatkę. Szukajmy ich w internetowych sklepach dla serowarów, nie są drogie.
  • Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 7/2018.

Porady

Zobacz: chlebki naan z kurczakiem i ogórkową raitą

 

 

 

Notka redakcyjna

Najlepiej smakuje z pieczywem typu pita i świeżymi warzywami pokrojonymi w słupki. Wymieszany z czosnkiem jest świetnym dipem do warzyw z grilla.
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy

Główne składniki: