"Domowy krem a'la Milka Caramel"

Słodki, delikatnie orzechowy - pyszny!

DeseryPrzetworyNaleśnikiSosykrem

Czas przygotowania:
50 min.
Dla ilu osób:
dla 10 osób
Ocena:

(średnia 4.49 z 190 głosów)

Składniki:

  • 150 g orzechów laskowych bez skórki
  • 250 ml śmietanki 36 %
  • 250 g cukru
  • 50 g cukru waniliowego
  • 20 g masła

Rodzaj diety:

Okazje:

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Do wysokiej patelni z grubym dnem (lub garnka) wlewamy śmietankę, dodajemy cukier biały oraz waniliowy i wstawiamy na spory ogień.
  • Co jakiś czas mieszamy, zwracając uwagę czy karmel się nie przypala.
  • Do lnianego woreczka wsypujemy orzechy, zawiązujemy i rozdrabniamy tłuczkiem do mięsa (dobre, na nerwowy dzień. ;)), kiedy sos na patelni zacznie się złocić wsypujemy orzechy i dodajemy kawałek masła.
  • Po osiągnięciu lekko brązowego koloru ściągamy patelnię z ognia.
  • Sos przelewamy przez drobne sitko.
  • Pozostałe orzechy można wykorzystać np na pralinki. ;) będą smakowały jak krówki z orzechami.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy