Domowy hamburger z polskiej wołowiny

Szybki, prosty sposób na pyszny obiad czy kolację.

ciabattadania mięsnehamburgery

Czas przygotowania:
45 min.
Dla ilu osób:
dla 3 osób
Ocena:

(średnia 4.52 z 145 głosów)

Składniki:

  • wołowina 450 g
  • ser żółty Chedar
  • ciabatta 3 szt
  • rukola
  • czerwona cebula
  • pomidor,
  • świeży ogórek
  • 1 żółtko
  • 1 cebula,
  • masło
  • sól, pieprz,
  • kolendra
  • olej
  • sos hamburgerowy (np. Folwark)

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Kroki wykonania:

  • Wołowinę zmielić dodać pokrojoną w drobną kostkę cebulę i żółtko. Wymieszać. Doprawić rozdrobnioną w moździerzu kolendrą, pieprzem i odrobiną soli, po czym ponownie wymieszać. Z przygotowanego mięsa formować kotlety. Rozgrzać na patelni 2 łyżki oleju i ułożyć na niej przygotowane hamburgery, zmniejszyć ogień i smażyć w zależności od grubości kotletów od 3-5 minut z każdej strony.
  • Ciabattę kroimy, smarujemy masłem i pieczemy w piekarniku 3-4 minuty w temperaturze 180 stopni a następnie na ciepłą ciabatte układamy: na jedną część plasterek sera i przygotowane hamburgery a na drugą warzywa w dowolnej kolejności i ilości. Całość traktujemy sosem hamburgerowym (użyłam sosu Folwark).

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy