DOMOWY CHLEBEK Z ZIARNAMI

Ten chleb gości u mnie w domu częściej niż ten ze zwykłej piekarni.

dodany przez: lucyna19

Czas przygotowania:
15min.
Dla ilu osób:
dla 1 osoby
Ocena:

(średnia 4.44 z 167 głosów)


Składniki:

  • SKłADNIKI NA 2 BLASZKI KEKSóWKI:
  • 10 dkg drożdży,
  • 1 kg mąki z pełnego przemiału,
  • 4 szklanki ciepłej wody,
  • 2 łyżeczki cukru,
  • 3 łyżeczki soli,
  • 1/3 szklanki otrąb pszennych,
  • 1/3 szklanka płatków owsianych,
  • DODATKI WEDLE UZNANIA:(ja stosuje wszystkie):PO GARśCI:
  • ziarna słonecznika,
  • siemię lniane,
  • pestki dyni,
  • suszona śliwka,
  • orzechy włoskie.

Okazje:

Sposób przygotowania:

Sposób podania:

Kroki przygotowania:

  • Przed przystąpieniem do wyrabiania ciasta włączamy piekarnik na 200 stopni.
  • Drożdże wkruszamy do miski, dodajemy cukier i rozcieramy.Dolewamy wodę, mieszamy.Wsypujemy mąkę, sól i pozostałe składniki.Wymieszać wszystko bardzo dokładnie drewnianą łyżką bądź ręką.
  • Ciasto wykładamy do blaszek wcześniej wysmarowanych margaryną i wysypanych płatkami owsianymi.
  • Wkładamy do piekarnika i przez 15 minut pieczemy przy uchylonych drzwiczkach, aby ciasto wyrosło.(Między drzwiczki a piekarnik wkładamy drewnianą łyżkę).Po tym czasie zamykamy piekarnik i pieczemy jeszcze do godziny.Gorący chleb wyjmujemy z blaszek.
  • Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy