Domowy chleb na zakwasie

Pyszny, zdrowy chleb bez polepszaczy. Długo pozostaje świeży.

chlebZakwas

Czas przygotowania:
120 min.
Dla ilu osób:
dla 1 osoby
Ocena:

(średnia 4.48 z 185 głosów)

Składniki:

  • ZACZYN: (gdy robimy chleb po raz pierwszy)
  • ½ szklanki mąki żytniej (na żurek)
  • 8 łyżek letniej wody
  • Ciasto:
  • 1/3 kostki drożdży,
  • łyżeczka cukru,
  • łyżka soli,
  • 2 łyżki mąki pszennej,
  • ½ szklanki wody
  • 3 szklanki wody letniej,
  • ½ szklanki ziaren (słonecznik, dynia, siemię lniane, sezam),
  • 3 łyżki płatków owsianych,
  • 1 szklanka otrąb pszennych,
  • 1 kg mąki pszennej.

Sposób przygotowania:

Sposób podania:

Kroki wykonania:

  • Chleb domowy
  • ZACZYN:
  • ½ szklanki mąki żytniej (na żurek)
  • 8 łyżek letniej wody
  • Robiąc chleb po raz pierwszy musimy najpierw sporządzić zaczyn. Robi się go rozprowadzając ½ szklanki mąki żytniej (na żurek) z 8 łyżkami letniej wody. Uzyskaną mieszaninę odstawiamy w ciepłe miejsce na 3 dni.
  • W ten sposób zaczyn robimy tylko za pierwszym razem. Następnym razem zaczyn uzyskujemy już z poprzedniego chleba (odkładając 3 łyżki ciasta do słoiczka).
  • Po czasie w innej misce rozkruszyć 1/3 kostki drożdży, łyżeczkę cukru, łyżkę soli, 2 łyżki mąki pszennej, ½ szklanki wody. Wlać do zaczynu.
  • Wymieszać i dodać 3 szklanki wody letniej, ½ szklanki ziaren (słonecznik, dynia, siemię lniane, sezam), 3 łyżki płatków owsianych, 1 szklankę otrąb pszennych, 1 kg mąki pszennej.
  • Dokładnie wymieszać drewnianą łyżką. Po wyrobieniu odebrać 3 łyżki na zaczyn i zachować w lodówce.
  • Ciasto wyłożyć do foremek, posypać ziarnami, wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 50 stopni na 15 min. Następnie zwiększyć temperaturę do 180 stopni i piec 1 godzinę, 10 minut.
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy