Domowe praliny z mandarynkami

Słodkie, cytrusowe domowe praliny to pomysł na prezent lub przekąskę w domu. Idealne do ich przygotowania będą dobre, soczyste i słodkie mandarynki.

Dodany przez:

Desery owocowe

Czas przygotowania:
Porcje:
25 sztuk
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Składniki

  • 4–5 mandarynek bezpestkowych
  • 320 g cukru
  • łyżeczka wody różanej
  • 320 g mielonych migdałów
  • cukier i/lub naturalne kakao

Przygotowanie

  1. Mandarynki obieramy, dokładnie usuwamy białe błonki, dzielimy na cząstki (jeśli widzimy gdzieś pestkę, od razu ją usuńmy). Ostrym nożem ścinamy białe strony skórek. Oczyszczone skórki wkładamy do garnuszka i zalewamy niewielką ilością wody, zagotowujemy, zostawiamy na 30 min, odcedzamy, zalewamy świeżą wodą i powtarzamy gotowanie i studzenie.
  2. Odcedzone skórki bardzo dokładnie miksujemy z mandarynkami, podgrzewamy i wsypujemy cukier. Mieszamy do całkowitego rozpuszczenia, dodajemy wodę różaną i zmielone migdały, mieszamy do powstania plastycznej, gęstej masy.
  3. Jeszcze ciepłą urywamy po kawałku, toczymy w dłoniach kulki, obtaczamy je w cukrze i/lub kakao. Odkładamy do ostudzenia i stwardnienia, najlepiej do papilotków.
  4. Pralinki ułożone w eleganckim pudełku staną się bardzo gustownym prezentem, nie tylko na Boże Narodzenie.
  5. Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 12/2016

Wskazówki

Wodę różaną najłatwiej kupić w sklepach typu kuchnie świata; ma bardzo charakterystyczny smak i zapach, który wielu osobom kojarzy się z mydłem. W tym przepisie nie jest to składnik konieczny – można ją pominąć lub zastąpić rumem, spirytusem albo olejkiem cynamonowym.

Zobacz też: Mandarynka – kalorie, właściwości i triki, jak kupić najsmaczniejsze

mandarynka domowe praliny
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze

Podobne przepisy