Domowe lody porzeczkowe

Upały nas nie chcą opuszczać, dlatego dziś kolejna odsłona lodów, tym razem o smaku porzeczkowym.

Dodany przez:

Na zimno

Czas przygotowania:
Porcje:
4 porcji
Ocena:

(średnia 5 z 1 głosów)

  • Danie dla dzieci

Składniki

  • 3 żółtka jaj
  • 200 ml mleka
  • 200 ml śmietanki 30%
  • 70 g cukru
  • 50 g domowego cukru waniliowego
  • 450 g czerwonej porzeczki + 2 łyżki cukru

Przygotowanie

  1. Ważne przy robieniu lodów: wszystkie składniki muszą być porządnie schłodzone !
  2. Żółtka ubijamy z cukrami na puszystą masę, dolewamy do nich mleko i dokładnie mieszamy. Wstawiamy do lodówki.
  3. Porzeczki rozgniatamy widelcem, zasypujemy cukrem, mieszamy i wkładamy do lodówki.
  4. W osobnej misce ubijamy kremówkę na sztywno.
  5. Następnie masę żółtkową, kremówkę i porzeczki mieszamy delikatnie do połączenia składników.
  6. Z zamrażarki wyjmujemy mrożącą się od 24 godzin misę z maszynki do lodów. Uruchamiamy maszynkę i powoli wlewamy do niej masę lodową.
  7. Lody kręciłam 60 minut. Następnie mrozimy w zamrażarce przez kolejne 3 godziny.

Wskazówki

Zobacz też: lody wiśniowe z whisky

deser lody domowe lody porzeczkowe
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze

Podobne przepisy