Domowe lody porzeczkowe

Upały nas nie chcą opuszczać, dlatego dziś kolejna odsłona lodów, tym razem o smaku porzeczkowym.

Deserylody domowe

Czas przygotowania:
260 min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.53 z 175 głosów)

Składniki:

  • 3 żółtka jaj
  • 200 ml mleka
  • 200 ml śmietanki 30%
  • 70 g cukru
  • 50 g domowego cukru waniliowego
  • 450 g czerwonej porzeczki + 2 łyżki cukru

Rodzaj diety:

Sposób przygotowania:

Sposób podania:

Kroki wykonania:

  • Ważne przy robieniu lodów: wszystkie składniki muszą być porządnie schłodzone !
  • Żółtka ubijamy z cukrami na puszystą masę, dolewamy do nich mleko i dokładnie mieszamy. Wstawiamy do lodówki.
  • Porzeczki rozgniatamy widelcem, zasypujemy cukrem, mieszamy i wkładamy do lodówki.
  • W osobnej misce ubijamy kremówkę na sztywno.
  • Następnie masę żółtkową, kremówkę i porzeczki mieszamy delikatnie do połączenia składników.
  • Z zamrażarki wyjmujemy mrożącą się od 24 godzin misę z maszynki do lodów. Uruchamiamy maszynkę i powoli wlewamy do niej masę lodową.
  • Lody kręciłam 60 minut. Następnie mrozimy w zamrażarce przez kolejne 3 godziny.

Porady

Zobacz też: lody wiśniowe z whisky

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy