Domowe lody cafe latte

Dziś kolejne lody z mojej maszynki, wypatrzone na bistro mama.

Dodany przez:

Na zimno

Czas przygotowania:
Porcje:
1 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Składniki

  • 400 g mleka skondensowanego niesłodzonego
  • 300 g śmietany kremówki 36%
  • 6 łyżek cukru pudru
  • 1/4 szklanki mocnego naparu kawowego (u mnie 3 łyżki kawy rozpuszczalnej)

Przygotowanie

  1. Kawę rozpuszczamy w gorącej wodzie, studzimy a potem chłodzimy w lodówce. Schłodzone mleko skondensowane ubijamy w misce na puszystą sztywną piankę. Chowamy do lodówki. W osobnej misce ubijamy kremówkę, gdy śmietanka będzie już sztywna dodajemy cukier puder i chwilę miksujemy. Mleczną piankę, kremówkę i napar kawowy łączymy i delikatnie mieszamy.
  2. Powoli przelewamy do uprzednio zmrożonej miski z maszynki do lodów i kręcimy 60 minut.
  3. Po tym czasie lody przekładamy do plastikowego pojemnika i mrozimy około 3 godzin.
deser cafe latte domowe lody
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze

Podobne przepisy