Domowe kapary wg Babcigramolki :

Owoce nasturcji maja korzenny smak, a zamarynowane doskonale zastępują kapary.

dodany przez: Babciagramolka babciagramolka

przetwory

Czas przygotowania:
45min.
Dla ilu osób:
dla 6 osób
Ocena:

(średnia 4.47 z 188 głosów)

Składniki:

  • 6 szklanek owoców nasturcji ( młode, zielone – nie mogą zbrązowieć )( ok. 1 kg )
  • 2 łyżki soli
  • ½ szklanki octu 10%
  • 1 szklanka cukru
  • 4 goździki
  • 2 owoce badianu ( anyż gwiazdkowy)
  • 1 łyżka miodu ( czubata – lub jak jest płynny to 2 )
  • po 1 suszonej papryczce chili na słoiczek
  • 3 szklanki wody ( + woda do obgotowania owoców nasturcji jakieś 1,5 litra )

Rodzaj diety:

Sposób przygotowania:

  • gotowanie

Domowe kapary wg babcigramolki : - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Przebrać owoce nasturcji odrzucając uszkodzone i zbrązowiałe owoce . Umyć na sicie . Zagotować wodę z solą . Wsypać nasturcję i blanszować 10 minut. Odcedzić .
  • Przygotować zalewę .Zagotować 3 szklanki wody z octem, cukrem, miodem, goździkami, badianem i trzymać gotująca się 5 minut.
  • Ułożyć w słoiczkach owoce nasturcji dodając do każdego słoika 1 suszoną papryczkę chili .Zalać gorąca zalewą . Zakręcić słoiczki i pasteryzować 15 minut.
  • Z tej porcji wychodzi 6 słoiczków po majonezie.
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy