Ciasto bajaderka

Ocena:

4.5 (149)

  • 2 godz. 0 min.
  • więcej niż 10 osób
  • średni

Ciasto bajaderka to deser pełen energetycznych składników. W masie z bakaliami znajdują się suszone owoce, orzechy, płatki migdałów, kakao i kandyzowana skórka pomarańczy. Do tego możemy dodać domowy dżem morelowy lub przetwory z innych owoców, które sprawią, że całość nabierze pięknego aromatu. W wersji bez pieczenia, półkruchy spód do ciasta z bajaderką można zastąpić herbatnikami.

Składniki:

  • mąka pszenna  600 g

  • cukier  100 g

  • masło  200 g

  • żółtko  5 szt.

  • śmietana 18%  100 ml

  • bakalie  700 g

  • płatki migdałowe  10 g

  • skórka pomarańczowa  10 g

  • dżem owocowy  45 g

  • kakao  45 g

  • czekolada deserowa  100 g

  • śmietana kremówka  15 ml

Ciasto bajaderka - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Ciasto na spód i do bajaderki: mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy cukier i zimne masło, po czym siekamy je nożem na mniejsze kawałki. Następnie formujemy stożek, robimy wgłębienie i wrzucamy w nie żółtka. Dodajemy 15–20 ml śmietany i szybko zagniatamy składniki w kulę. Owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na ok. 30 min.

  • Krok 2:

    Przygotowanie do pieczenia: rozgrzewamy piekarnik do 200°C. Dwie blachy o rozmiarze 21x28 cm wykładamy papierem do pieczenia.

  • Krok 3:

    Pieczenie: ciasto wyjmujemy z lodówki. Dzielimy je na dwie części. Wylepiamy nim dwie przygotowanie blaszki, a następnie nakłuwamy ciasto widelcem. Wstawiamy po kolei do piekarnika na ok. 20 min (najpierw jeden, a potem drugi blat). Gotowe placki wyjmujemy i odstawiamy do ostygnięcia.

  • Krok 4:

    Bakalie: suszone owoce i orzechy kroimy na mniejsze kawałki. Dodajemy płatki migdałowe i skórkę pomarańczową. Całość mieszamy.

  • Krok 5:

    Masa na bajaderkę: jeden z upieczonych blatów kruszymy na drobne kawałki. Ciasto mieszamy z bakaliami, a następnie dodajemy pozostałą śmietanę, dżem i kakao. Łączymy składniki ręcznie.

  • Krok 6:

    Składanie ciasta: na drugi spód wykładamy przygotowaną masę i rozprowadzamy równomiernie po całej powierzchni.

  • Krok 7:

    Polewa: w kąpieli wodnej roztapiamy czekoladę, mieszamy ze śmietanką i polewamy nią wierzch ciasta.

  • Krok 8:

    Ciasto bajaderka jest gotowe: wstawiamy je do lodówki na ok. 30 min, po czym wykładamy na paterę.

Porady

  • Zanim dodamy orzechy do mieszanki, możemy je wcześniej podprażyć na patelni.
  • Ciasto z bajaderką potrzebuje wielu wielu zróżnicowanych dodatków – w wyborze bakalii warto postawić na: suszone śliwki, morele, daktyle, rodzynki, orzechy laskowe i włoskie.
  • Do bajaderki możemy wykorzystać dowolne przetwory owocowe, np. dżem morelowy, powidła śliwkowe czy konfiturę z wiśni.
  • Jeśli mamy suche ciasto (bez kremu), które pozostało nam z poprzednich wypieków, możemy dodać je do masy zamiast świeżo upieczonego blatu. Do bajaderki sprawdzi się biszkopt, ciasto kruche, półkruche lub drożdżowe.
  • Aby roztopić czekoladę w kąpieli wodnej, w niewielkim rondelku wstawiamy wodę, a na jego krawędzi zawieszamy metalową miskę. W ten sposób mamy pewność, że czekolada roztopi się bez ryzyka przypalenia.
  • Wierzch ciasta można dodatkowo posypać płatkami migdałów, mielonymi orzechami, kandyzowaną skórką pomarańczową lub wiórkami kokosowymi.
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Ciasto bajaderka na herbatnikach

To wersja bez pieczenia, w której zamiast półkruchego blatu, sięgamy po gotowe ciasteczka, takie jak herbatniki lub biszkopty. Układamy je ciasno na dnie blachy, a także dodajemy je do masy bakaliowej.

Wierzch ciasta z bajaderką możemy pokryć masą na bazie bitej śmietany – z dodatkiem serka mascarpone lub mleka w proszku. Bajaderka na herbatnikach z kremem śmietanowym wymaga dłuższego chłodzenia w lodówce – min. 2 godz. Ciasto przykrywamy folią spożywczą, żeby nie przeszło smakiem innych produktów.

Ciasto bajaderka z rumem

Do masy z bakaliami możemy dodać odrobinę rumu, jak w przepisie na bomby rumowe – bajaderkę. Sprawdzi się także inny alkohol – zwykły spirytus, wódka, likier kawowy lub migdałowy, które dodadzą wyrazistości i głębi.

Jeśli nie chcemy używać alkoholu, smak ciasta bajaderki możemy podkręcić olejkiem o smaku rumowym.

Bajaderka i inne ciasta w duchu zero waste

W przepisie na ciasto bajaderkę można wykorzystać wiele składników, które mogłyby się zmarnować w kuchni – od resztek ciasta, poprzez pootwierane bakalie, aż po końcówkę dżemu. Inne sprytne przepisy na słodkości, w których sprawdzą się kuchenne „resztki” to:

  • pudding chlebowy – deser przygotowywany na bazie czerstwego chleba, który jest bardzo popularny w kuchni angielskiej,
  • pralinki – do których sprawdzą się przeróżne dodatki,
  • batony energetyczne – proteinowe dodatki zmieszane z masłem orzechowym i gorzką czekoladą,
  • muffinki, które można przygotować zarówno z owocami, jak i w wersji wytrawnej (przykład – muffinki z cukinią i serem).

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne