StockFood
4.39 (179)
Domowa tortilla, czyli popularne, meksykańskie placki z mąki pszennej, stanowi świetną bazę do wrapów, kebabów i wielu innych potraw. Jest to zdrowsza i smaczniejsza alternatywa dla gotowych placków ze sklepu. Możemy włożyć do niej kurczaka, ulubione warzywa lub przygotować meksykańskie burrito. Przepis jest prosty, a wykonanie szybkie – polecamy, bo naprawdę warto.
cukier 3 g
sól 3 g
woda 375 ml
oliwa z oliwek 30 ml
mąka kukurydziana 320 g
mąka pszenna 80 g
drożdże 15 g
Przygotowanie ciasta: kruszymy świeże drożdże, do których dodajemy sól i cukier. Całość rozcieramy łyżką aż drożdże się rozpuszczą, zostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Następnie do wody wlewamy oliwę z oliwek. Przesiewamy do miski mąkę pszenną i kukurydzianą. Mieszamy razem z drożdżami i dodając powoli wodę, wyrabiamy ciasto. Po wyrobieniu jednolitej kulki ciasta przykrywamy je czystą ściereczką i odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce. Po upływie czasu wyciągamy ciasto z miski, obsypujemy stolnicę mąką kukurydzianą i formujemy dwa wałeczki, które kroimy mniej więcej na ok. 7–8 kawałków.
StockFood
Smażenie tortilli: na początku rozgrzewamy patelnię (najlepiej teflonową), bez tłuszczu. Kawałek ciasta rozpłaszczamy i formujemy mniej więcej w kółeczko. Wałkujemy delikatnie na bardzo cieniutki placuszek, wręcz lekko przezroczysty (na wielkość patelni). Przygotowany placek kładziemy na mocno gorącą patelnię i pieczemy mniej więcej po 2 minuty z obu stron. Tortilla powinna zacząć lekko rosnąć, a w niektórych miejscach zaczną pojawiać się brązowe plamki. Przygotowane placki nadziewamy ulubionymi składnikami.
StockFood
Porady
- Domową tortillę zaleca się przygotowywać na suchej teflonowej patelni – ciasto nie powinno przywierać, ponieważ dodaliśmy do niego oliwę z oliwek (możemy zastąpić ją olejem rzepakowym).
- Przepis na domową tortillę jest łatwy do odtworzenia – kluczem do sukcesu są odpowiednie proporcje składników oraz tzw. wyczucie ciasta. Jeśli jest ona zbyt sucha jej brzegi mogą pękać, natomiast jeśli jest zbyt wilgotna ciasto może przywierać do dłoni – w takich sytuacjach powinniśmy kolejno: dodać wody lub mąki. Ciasto powinno być gładkie i elastyczne.
- Domowa tortilla po jakimś czasie od przygotowania może sztywnieć – w takiej sytuacji wystarczy podgrzać placki na patelni lub w mikrofali. Wtedy powinny odzyskać swoją sprężystość i nadawać się do ponownego użycia.
- Tortillę przygotowaną samodzielnie w domu możemy zamrozić – wystarczy owinąć placki szczelnie folią i włożyć do zamrażalnika.
Domowe chipsy z tortilli to zdrowsza alternatywa dla tych tradycyjnych. Możemy je bez obaw podać dzieciom lub zaserwować gościom jako przekąskę na imprezę. To również dobry sposób na wykorzystanie placków, które przygotowaliśmy w nadprogramowej liczbie. Na samym początku należy podzielić placek na ok. 16 równych części (trójkącików), następnie należy roztopić ok. 50g masła i wymieszać z ulubionymi przyprawami (z domową tortillą świetnie komponują się zioła prowansalskie, papryka słodka i ostra oraz czosnek).
Opcjonalnie można dodać również parmezan. W dalszej kolejności – obtaczamy uprzednio pokrojone kawałki tortilli, umieszczamy je na blaszce i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 150 stopni Celsjusza na ok. 13 minut. Domowe chipsy z tortilli przypominają nieco nachosy – są twarde i chrupiące. Najlepiej smakują podawane z salsą meksykańską.
W Polsce największą popularnością cieszy się domowa tortilla z kurczakiem. Przepis na to danie jest prosty. Filet z kurczaka kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni do miękkości, do mięsa dodajemy sól do smaku i ulubione przyprawy – sprawdzą się wszelkie ziołowe lub pikantne, np. chili, pieprz czarny, pieprz kajeński. Smak podkreśli też czosnek, świeżo wyciśnięty lub granulowany. W wersji orientalnej można dodać curry w proszku lub pastę. Mięso można usmażyć również z pesto, zielonym lub czerwonym, będzie miało ono intensywny smak.
Do domowej tortilli z kurczakiem pasują różne warzywa, można dodać wcześniej uduszone pieczarki i cebulę lub świeży pomidor, paprykę i sałatę. A wersji inspirowanej Meksykiem będą to kukurydza, fasola czerwona i pomidory. Dodatkowo można podkreślić smak dodatkiem sera żółtego, dobrze pasuje tu np. cheddar. Całość zawijamy i podpiekamy w piekarniku, maksymalnie przez 10 minut, inaczej ciasto będzie suche i trudno będzie zjeść danie.
W wersji wegetariańskiej po prostu pomijamy składnik mięsny – za to możemy dodać fetę lub tofu. W wersji wegańskiej wszystkie składniki pochodzenia zwierzęcego, w tym ser żółty, który możemy zastąpić roślinnym odpowiednikiem.
Oferta dostępna na sephora.pl i w aplikacji. Nie łączy się z innymi przecenami i kodami rabatowymi. Nie obejmuje kosztów przesyłki, zakupu kalendarzy adwentowych, kart upominkowych oraz produktów marek znajdujących się pod linkiem: sephora.pl/wykluczenia. Dotyczy wszystkich form dostawy, w tym Click&Collect. Szczegóły na stronie.
Rabat 30% na nowoczesne meble, lampy i dodatki do Twojego domu. Oferta nie łączy się z innymi akcjami promocyjnymi. Promocja dostępna na kare24.pl. Szczegóły na stronie.
Darmowa dostawa oraz próbki i prezenty w każdym zamówieniu. Nie wiesz jaki kosmetyk wybrać dla swojej skóry? W Topestetic możesz skorzystać z bezpłatnej porady kosmetologów przez czat, mailowo lub telefonicznie — a także w gabinecie na warszawskim Wilanowie. Sprawdź na topestetic.pl
Rabat 20% na biżuterię marki dostępny w salonach stacjonarnych i online. Oferta nie dotyczy kolekcji Nomination oraz nie łączy się z innymi promocjami. Szczegóły u sprzedawcy i na stronie www.
↓
Najniższa cena produktu ze zdjęcia z 30 dni przed obniżką - 3 190 zł.
Cena produktu po zastosowaniu rabatu – 2 552 zł.
Twoje ulubione produkty w wyjątkowych cenach. Rabat do -40% na wybrany asortyment dostępny na cocolita.pl. Szczegóły na stronie.
Rabat 50% na drugi produkt w niższej cenie. Obejmuje wybrany asortyment dostępny w sklepach stacjonarnych, outletach, wybranych sklepach partnerskich i na pl.triumph.com. Oferta nie łączy się z innymi promocjami. Szczegóły u sprzedawcy i na stronie www.