Domowa szarlotka od mamy

Szarlotka na pysznym, kruchym cieście. Polecam :)

Dodany przez:

Jabłeczniki i szarlotki

Czas przygotowania:
Porcje:
12 porcji
Ocena:

(średnia 3.9 z 10 głosów)

Składniki

  • Składniki (okrągła forma o średnicy 23 cm):
  • 1 i 1/2 szklanka mąki pszennej
  • 1/2 kostki masła
  • 1/4 szklanki cukru pudru
  • 2 żółtka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Jabłka:
  • 1,5 kg jabłek np. antonówek
  • 0,5 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżka budyniu waniliowego
  • sok wyciśnięty z połowy cytryny
  • 2-3 łyżki wody

Przygotowanie

  1. Jabłka umyć, obrać ze skórki i zetrzeć na tarce o dużych otworach.
  2. Następnie włożyć je do garnka, dodać cukier, cynamon, sok z cytryny oraz 2-3 łyżki wody.
  3. Jabłka dusić na średnim ogniu co jakiś czas mieszając.
  4. Na koniec dodać łyżkę budyniu, wymieszać i schłodzić.
  5. Mus jabłkowy powinien być lekko rozgotowany.
  6. Na stolnicę przesiać mąkę połączoną z cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia.
  7. Dodać pokrojone na małe kawałki schłodzone masło, żółtka i zagnieść ciasto.
  8. Podzielić na dwie części w proporcji 1/3 i 2/3, owinąć w folię spożywczą i umieścić w zamrażalniku na 30 min.
  9. Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni.
  10. Ciasto kruche:
  11. Okrągłą formę smarujemy masłem. Wyjmujemy większą część ciasta z zamrażalnika, kroimy na plasterki i wyklejamy nim formę, zarówno dno jak i brzeg. Surowe ciasto smarujemy białkiem aby zabezpieczyć ciasto przed wchłonięciem soku z jabłek.
  12. Nakładamy mus i wyrównujemy powierzchnię łyżką.
  13. Z zamrażalnika wyjmujemy drugą część ciasta, trzemy ją na grubych oczkach i posypujemy wierzch ciasta.
  14. Pieczemy 45 minut w temperaturze 180 stopni.
  15. Podajemy szarlotkę posypaną cukrem pudrem lub tak jak ja z lukrem cytrynowym.
  16. Smacznego!
deser jabłka Szarlotka jabłecznik cynamon ciasto kruche...
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze

Podobne przepisy