Domowa szarlotka od mamy

Szarlotka na pysznym, kruchym cieście. Polecam :)

ciasto z jabłkamiszarlotkajabłecznikkruche ciasto

Czas przygotowania:
100 min.
Ocena:

(średnia 4.52 z 193 głosów)

Składniki:

  • Składniki (okrągła forma o średnicy 23 cm):
  • 1 i 1/2 szklanka mąki pszennej
  • 1/2 kostki masła
  • 1/4 szklanki cukru pudru
  • 2 żółtka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Jabłka:
  • 1,5 kg jabłek np. antonówek
  • 0,5 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżka budyniu waniliowego
  • sok wyciśnięty z połowy cytryny
  • 2-3 łyżki wody

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Jabłka umyć
  • obrać ze skórki i zetrzeć na tarce o dużych otworach.
  • Następnie włożyć je do garnka
  • dodać cukier
  • cynamon
  • sok z cytryny oraz 2-3 łyżki wody.
  • Jabłka dusić na średnim ogniu co jakiś czas mieszając.
  • Na koniec dodać łyżkę budyniu
  • wymieszać i schłodzić.
  • Mus jabłkowy powinien być lekko rozgotowany.
  • Na stolnicę przesiać mąkę połączoną z cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia.
  • Dodać pokrojone na małe kawałki schłodzone masło
  • żółtka i zagnieść ciasto.
  • Podzielić na dwie części w proporcji 1/3 i 2/3
  • owinąć w folię spożywczą i umieścić w zamrażalniku na 30 min.
  • Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni.
  • Ciasto kruche:
  • Okrągłą formę smarujemy masłem. Wyjmujemy większą część ciasta z zamrażalnika
  • kroimy na plasterki i wyklejamy nim formę
  • zarówno dno jak i brzeg. Surowe ciasto smarujemy białkiem aby zabezpieczyć ciasto przed wchłonięciem soku z jabłek.
  • Nakładamy mus i wyrównujemy powierzchnię łyżką.
  • Z zamrażalnika wyjmujemy drugą część ciasta
  • trzemy ją na grubych oczkach i posypujemy wierzch ciasta.
  • Pieczemy 45 minut w temperaturze 180 stopni.
  • Podajemy szarlotkę posypaną cukrem pudrem lub tak jak ja z lukrem cytrynowym.
  • Smacznego!

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy