StockFood
4.36 (185)
Pizza z szynką na grubym, puszystym cieście z dodatkiem ciągnącego się sera. Po prostu pyszna i w dodatku łatwa do zrobienia.
drożdże 22 g
cukier 2 g
mąka 250 g
sól 5 g
oliwa z oliwek 15 ml
passata pomidorowa 50 g
szynka 100 g
pieczarki 3 szt.
ser żółty 100 g
cebula 1 szt.
oregano 5 g
pieprz 3 g
Rozczyn drożdżowy: W 150 ml letniej wody rozpuścić drożdże. Dodać cukier i 2 łyżki mąki - dokładnie wymieszać i odstawić na bok do wyrośnięcia na ok. 10 minut.
Ciasto na pizzę: Mąkę wymieszać z solą, dodać wyrośnięty zaczyn i łyżkę oliwy - wyrobić elastyczne ciasto. Ciasto włożyć do miski obsypanej mąką, przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia na ok. 30 minut.
Formowanie pizzy: Wyrośnięte ciasto podzielić na 2 części - 2 blaty pizzy. Okrągłą blachę posmarować odrobiną oliwy, na środek położyć kulkę ciasta i palcami delikatnie rozciągnąć je w stronę brzegów.
Dodatki do pizzy: Ciasto posmarować sosem pomidorowym/passatą, posypać oregano. Dodać krążki cebuli i część startego sera żółtego, pokrojoną w kosteczkę szynkę i pieczarki pokrojone w plasterki.
Pieczenie: piekarnik rozgrzać do 220 stopni. Pizzę z szynką piec ok. 8-10 min. Pod koniec dosypać resztą startego sera.
Porady
- w przepisie używamy 22 g świeżych drożdży - możemy wymienić je na 7 g drożdży instant
- najlepsza na pizzę będzie mąka 00
- do pizzy można podać sos czosnkowy