Domowa konfitura z mniszka

Tak pięknie się żółcą na łąkach, że aż żal z nich nie skorzystać. ;)

DeseryPrzetworykonfituryPrzekąski

Czas przygotowania:
90 min.
Dla ilu osób:
dla 2 osób
Ocena:

(średnia 4.51 z 179 głosów)

Składniki:

  • mniej więcej 1 kg płatków mniszka lekarskiego
  • 500 g brązowego cukru
  • 200 g miodu wielokwiatowego
  • 500 ml wody
  • 2 soczyste pomarańcze

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Najpierw trzeba wybrać się na łąkę - zdecydowanie gdzieś z dala od ruchliwych dróg i zgiełku wielkich miast. Trzeba wziąć kilku pomocników i z obietnicą, że po zbiorach będzie pyszny grill poprosić ich o zbieranie pięknie rozwiniętych mleczy. Samej usiąść wygodnie na kocu, wysmarować twarz filtrem i od razu wyskubywać z kwiatostanu żółte płatki, ponieważ jeśli zbierzemy całe kwiaty - nawet nie zdążymy wrócić do domu a już się zamkną. Płatki najlepiej zbierać do wiaderka, raczej nie reklamówki, ale jak to mówią - z braku laku i kit dobry. ;) Po zebraniu potrzebnej ilości wywiązujemy się z obietnicy grillowej. ;) Po powrocie do domu, rozkładamy na stole spory arkusz papieru do pieczenia, wysypujemy płatki, równo rozkładamy i zostawiamy na noc, najlepiej przy otwartym oknie, by pozbyć się mieszkających tam jeszcze żyjątek.
  • Następnego dnia przepłukujemy płatki zimną wodą. Do garnka wsypujemy cukier i wlewamy wodę. Dodajemy pokrojone w cieniutkie plasterki pomarańcze i doprowadzamy do wrzenia. Do gorącego syropu wrzucamy płatki i gotujemy przez około półtorej godziny (nie mieszając), na średnim ogniu, żeby większość wody odparowała. Można użyć żel-fixu, ale to raczej jeśli nastawiamy się na zrobienie większej ilości i zachomikowanie na zimę. Ja zrobiłam tak raczej 'na teraz'. ;) Kiedy konfitura zgęstnieje wyłączamy ogień i dodajemy miód. Dżem przelewamy do wyparzonych słoiczków, szczelnie zakręcamy i stawiamy na zakrętce. Następnego dnia chowamy do lodówki... lub po prostu jemy na śniadanie. ;)
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy