Domowa galantyna z kurczaka wg Aleex

Wspaniała domowa wędlina z kurczaka.

WędlinyPrzekąski

Czas przygotowania:
50 min.
Ocena:

(średnia 4.4 z 187 głosów)

Składniki:

  • 1 duży kurczak ok 2 - 2,5 kg
  • przyprawy: vegeta, przyprawa do pieczonego kurczaka, papryka słodka w proszku, czosnek, majeranek lub jakie kto lubi
  • ewentualnie:
  • gotowana marchewka

Rodzaj diety:

Sposób przygotowania:

Sposób podania:

Posiłek:

Kroki wykonania:

  • Najwięcej problemu może sprawić "filetowanie" kurczaka, czyli pozbawianie go kości.
  • W tym celu kładziemy kurczaka piersiami do góry na desce i bardzo ostrym nożem przecinamy go wzdłuż piersi.
  • Odcinamy skrzydła i szyjkę. Staramy się, by dziury w skórze były jak najmniejsze.
  • Następnie bardzo ostrożnie odcinamy mięso od kości. Ciągle pamiętamy, by nie przeciąć skóry.
  • Po dokładnym filetowaniu powinien nam zostać "golutki" szkielet kurczaka i wielki płat mięsa ze skórą z jednej strony.
  • Mięso lekko rozbijamy tłuczkiem, aby nieco wyrównać powierzchnię (idealnie gładka nigdy nie będzie).
  • Posypujemy je dowolnymi przyprawami, można wzdłuż ułożyć kawałki gotowanej marchewki, aby galantyna ciekawie wyglądała.
  • Tak przygotowane mięso ściśle rolujemy. Po zrolowaniu bardzo dokładnie obwiązujemy mocną nicią i ponownie posypujemy z wierzchu przyprawami.
  • Galantyna jest przygotowana do pieczenia.
  • Jeśli chcemy ją upiec od razu, to dobrze by było, aby najpierw mięso postało w chłodzie przynajmniej 2-3 godziny. Po tym czasie galantynę wkładamy do rękawa do pieczenia, do którego trzeba wlać ok 0,5 - 1 szklanki wody lub bulionu (może być z kostki).
  • Pieczemy ok 1,2 godziny w temp. 200 stopni C.
  • Jeśli galantyna będzie nam potrzebna dopiero za kilka dni, można przygotować ją wcześniej i zamrozić.
  • W dniu, kiedy będziemy ją podawać, wyjmujemy mięso z zamrażarki, czekamy, aż nieco się rozmrozi i w połowie rozmrożone posypujemy jeszcze odrobiną przypraw, wkładamy do rękawa i postępujemy jak opisałam wyżej.
  • Po upieczeniu wyjmujemy galantynę na twardą deseczkę, czekamy jak ostygnie i dopiero wówczas usuwamy sznurki.
  • Polecam , bo tak przygotowane mięso smakuje wyśmienicie. Smacznego.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy