Podawać do dań z grilla, placuszków lub jako dip do warzyw
Składniki:
Pół kostki fety (ok. 125g)
4 łyżki jogurtu greckiego
Kawałek zielonego ogórka
2 ząbki czosnku
Pieprz kolorowy
Koperek suszony
Papryka do dekoracji
Dip z fetą - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Fetę rozgnieść widelcem na talerzu. Dodać jogurt grecki i dokładnie razem wymieszać (można to zrobić również blenderem).
Ogórek obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę. Wraz z ogórkiem przełożyć do fety z jogurtem. Dodać świeżo zmielony pieprz kolorowy i wsypać koperek suszony. Wymieszać dokładnie.
Odstawić do lodówki na godzinę lub dwie. Potem przełożyć do miseczek w których będzie podawany, oprószyć koperkiem i udekorować kolorową papryką.