Dietetyczna szarlotka z kaszą manną

Szarlotka z kasza manną bez jajek, wiec dla osób które mają wysoki poziom cholesterolu.

Ciastaciasto z jabłkamiszarlotkaDesery

Czas przygotowania:
90 min.
Ocena:

(średnia 4.44 z 167 głosów)

Składniki:

  • - 2 szklanki mąki
  • - 2 szklanki kaszy manny
  • - 1,5 szklanki cukru
  • - 3 łyżeczki proszki do pieczenia
  • - 2,5 kg jabłek najlepiej kwaśnych
  • - cynamon
  • - bułka tarta
  • - 1/3 kostki masła

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Jabłek nie obieramy ze skórki, ścieramy je tylko na grubych oczkach, następnie delikatnie odsączamy. Następnym krokiem jest przygotowanie blaszki czyli wysmarowanie dokładnie masełkiem i obsypanie bułka tartą. I teraz już tylko moment...gdyż należy wymieszać mąkę, kaszę, cukier z proszkiem do pieczenia. Dzielimy na trzy części. Pierwszą wsypujemy do brytfanki, następnie nakładamy połowę jabłek i cynamon, kolejną warstwę mieszanki i znów jabłka i cynamon, aż wreszcie ostatnią porcję wysypujemy i pokrywamy wiórkami masła. Wstawiamy do piekarnika na 55 minut i szarlotka gotowa.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy