Dietetyczna potrawka z kurczaka.

Jedno z dań,które mogą spożywać osoby na diecie wątrobowej.Np. po operacji woreczka żółciowego.

dania mięsnepotrawka

Czas przygotowania:
40 min.
Dla ilu osób:
dla 1 osoby
Ocena:

(średnia 4.55 z 176 głosów)

Składniki:

  • 1\2 pojedynczego fileta z kurczaka
  • 1 duża marchew
  • 1 łyżeczka posiekanego koperku
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 0,5 l wody
  • 1 kulka ziela angielskiego
  • 1\2 małego listka laurowego
  • 1\2 łyżeczki przyprawy uniwersalnej do potraw

Rodzaj diety:

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Kroki wykonania:

  • Mięso opłukać i pokroić w kostkę.Marchew obrać,dobrze umyć i także pokroić w kostkę. Zalać i mięso i marchew zimną wodą,włożyć ziele angielskie i listek laurowy i gotować na małym ogniu ok.20 minut.Wsypać przyprawę lub troszkę soli. Mąkę ziemniaczaną rozrobić w kilku łyżkach zimnej wody.Wlać do garnka z mięsem i marchewką i mieszając zagotować.Wsypać koperek i gotować 1-2minuty. Podać np. z gniecionymi,gotowanymi w wodzie z niewielką ilością soli,ziemniakami wykładając na nie mięso i marchewkę i polewając powstałym sosem koperkowym.

Porady

Zobacz też: kurczak pieczony z soczewicą i zielonymi warzywami

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy