Dietetyczna pierś z kurczaka/indyka w sosie czosnkowo-ziołowym

Szybki, tani przepis na niskokaloryczny obiad.

Dodany przez:

Mięsne

Czas przygotowania:
Kalorie:
250 kcal
Porcje:
2 porcji
Ocena:

(średnia 3.75 z 4 głosów)

  • Danie dietetyczne

Składniki

  • * pojedyncza pierś z kurczaka lub z indyka (ok. 200g)
  • * jogurt naturalny
  • * pietruszka
  • * szczypiorek
  • * koperek
  • * czosnek
  • * pieprz
  • * sól
  • * oliwa z oliwek (jeśli nie masz grilla i zamiast grillować pierś, będziesz ją smażyć)

Przygotowanie

  1. Mięso:
  2. Pierś kroimy wzdłuż, by powstały dwa cieńsze plastry. Solimy je i pieprzymy do smaku, po czym grillujemy.
  3. * Jeśli nie masz grilla, wlej 2-3 łyżek oliwy z oliwek na patelnię i na dobrze rozgrzanym oleju usmaż mięso.
  4. Sos:
  5. Jogurt naturalny wlewamy do miseczki. Pietruszkę, szczypiorek i koperek siekamy, (ilość zależna od upodobania) i dodajemy do jogurtu. Czosnek (1-3 ząbków) wyciskamy, (wyciskarką do czosnku), lub drobno kroimy i by wydobyć dodatkowy aromat miażdżymy np. nożem/łyżką, po czym dodajemy do jogurtu. Następnie solimy i pieprzymy, i wszystko mieszamy.
kurczak mięso obiad kolacja sos indyk
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze