Diabelskie pałki z pieczonymi bulwami w chrzanie

Nie tylko rewelacyjnie smakują ale i wyglądają!

Dodany przez:

Diabelskie pałki z pieczonymi bulwami w chrzanie

Mięsne

Czas przygotowania:
Porcje:
6 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Składniki

  • 6 pałek kurczaka
  • Marynata:
  • 4 ząbki czosnku
  • 1/2 szklanki jogurtu naturalnego
  • 1/2 szklanki ketchupu pikantnego
  • 1 łyżka pasty sambal oelek
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka sosu worcester
  • 1 łyżeczka octu winnego
  • 1/2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki
  • 1 łyżka majeranku
  • szczypta czosnku staropolskiego
  • sól pieprz do smaku
  • Ziemniaki w chrzanie:
  • 6 młodych jednakowej wielkości ziemniaków
  • 80 g boczku gotowanego
  • 6 świeżych liści chrzanu
  • sól do smaku
  • folia aluminiowa do zawinięcia
  • Dip chrzanowy:
  • 1/2 szklanki jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki majonezu
  • 1 łyżka chrzanu kremowego ze słoiczka
  • 1 łyżka konfitury z żurawiny
  • sól do smaku
  • pieprz biały do smaku

Przygotowanie

  1. Pałeczki z kurczaka umyć i osuszyć . Jogurt wymieszać w miseczce z ketchupem,koncentratem pomidorowym pastą samba oelek,dodać olej oraz przyprawy:paprykę,sól,pieprz majeranek i wyciśnięty przez praskę czosnek,wlać ocet winny wymieszać marynatę dokładnie zalać pałeczki przemieszać,przykryć folią i zostawić w lodówce na co najmniej 4 godziny lub nawet całą noc.
  2. Ziemniaki w chrzanie: Młode ziemniaki wyszorować pod bieżącą wodą gotować w osolonym wrzątku 10 minut odcedzić przestudzić zrobić z jednej strony nacięcia-uważać aby ziemniaki się nie rozpadły,w nacięcia włożyć cienkie paseczki pokrojonego boczku,posolić do smaku,zawinąć w świeże liście chrzanu,a następnie w folię aluminiową.
  3. Dip chrzanowy: W miseczce wymieszać wszystkie składniki doprawić solą i białym pieprzem do smaku,schłodzić w lodówce. Zamarynowane pałeczki z grilla osączamy lekko z marynaty kładziemy na tacę aluminiową razem z chrzanowymi ziemniakami grillujemy z każdej strony aż będzie wszystko miękkie.Podajemy na talerzu z dodatkiem dipu chrzanowego.
  4. Smacznego życzę!

Wskazówki

Zobacz też: pałki z kurczaka po hiszpańsku

kurczak mięso boczek ziemniaki chrzan
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze