Diabelskie ogórki - sałatka z ogórków z chili

Ogóreczki są dla tych co lubią pikantne i ostre potrawy. Najlepsze są z chlebkiem i jakimś mięskiem.

SałatkiPrzetwory

Czas przygotowania:
840 min.
Ocena:

(średnia 4.23 z 205 głosów)

Składniki:

  • 5kg ogórków
  • 2 szkl octu spirytusowego
  • 2 szkl cukru
  • 3 główki czosnku (mogą być 2 - wedle upodobań)
  • 16 łyżek oleju
  • 3-6 łyżek płatków chili (ew. sproszkowanego chili - choć chili w płatkach jest lepsze)w zależności od ostrości jaką chcemy uzyskać - najlepiej dać 4 łyżki.
  • 6 łyżek soli

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Ogórki umyć, pokroić w grube plastry, zasypać solą i odstawić na 2-3 godziny. Wodę z ogórków zlać do garnka, dodać 2 szkl octu, 2 szkl cukru, zagotować. Po zagotowaniu wyłączyć. Obrany i pokrojony w plasterki czosnek dodać do marynaty, dodać tam również chili i olej. Wymieszać i odstawić do wystygnięcia. Zimną marynatą zalać ogórki i odstawić na 12 godzin. Ogórki przełożyć do słoików, dobrze dokręcić. Słoiki odstawić do garnka z zimną wodą, od momentu zagotowania podgrzewać 15 min. Wyjąć i odstawić do góry dnem do wystygnięcia. Po trzech dniach są gotowe do spożycia. Smacznego!

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy