Delikatny placek z jabłkami

naprawdę delikatny rozpływa się w ustach

ciasto z jabłkamiDesery

Czas przygotowania:
60 min.
Ocena:

(średnia 4.5 z 143 głosów)

Składniki:

  • 300g masła
  • 200g cukru
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka otartej skórki z cytryny
  • 4 jajka
  • 8 łyżek mleka
  • 400 g mąki
  • 100g mąki ziemniaczanej
  • 1 mały proszek do pieczenia
  • NA WIERZCH CIASTA:
  • 150g dżemu z moreli lub innego
  • 2 łyżki nalewki owocowej lub innego alkoholu
  • 1 kg jabłek
  • 15dag orzechów włoskich lub migdałów

Okazje:

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Masło utrzeć dodając cukier,sól,skórkę cytrynową,jajka i mleko.Wymieszać mąki z proszkiem i dodać do ciasta..Blachę wyłożyc papierem do pieczenia rozłozyc na niej ciasto.
  • NA WIERZCH: dżem zmieszać z nalewka.Obrac jabłka pokroić na połówki.Jabłka ułożyć na cieście wypełnić dżemem gniazda nasienne w jabłkach lekko docisnąć .Posypać orzechami lub migdałami.Piekarnik nagrzać do 200 stopni C(termoobieg 180stopni C).Wstawić ciasto piec 40 minut.Po upieczeniu wyjąć wystudzić posypać cukrem pudrem.Smacznego!!!

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy