Placek rustykalny z gruszkami

Ocena:

4.57 (143)

  • 60 min.
  • dla 6 osób
  • łatwy

Placek rustykalny z gruszkami to przepis, który idealnie sprawdzi się do popołudniowej kawy. Ciasto sprawdzi się na spotkaniach w gronie znajomych. 

Składniki:

  • mąka  225 g

  • cukier puder  3 łyżki stołowe

  • sól  0.5 łyżeczki

  • masło  140 g

  • jajka  1 szt.

  • gruszki  5 szt.

  • brązowy cukier  1 łyżka stołowa

  • cynamon  1 łyżeczka

  • mąka  1 łyżka stołowa

  • jajka  1 szt.

  • cukier puder  1 łyżka stołowa

  • śmietana kremówka  250 ml

Placek rustykalny z gruszkami - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1: Na ciasto: w misce umieszczamy mąkę, cukier puder, sól i schłodzone i pokrojone na kawałki masło. Czubkami palców zagniatamy składniki, aż będą przypominać grubą bułkę tartą. Dodajemy jajko i odrobinę zimnej wody. Ciasto owijamy w folię spożywczą i schładzamy w lodówce przez 30–40 min. Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180°C. Dużą blachę wykładamy papierem do pieczenia.
  • Krok 2: Na wypełnienie: obrane, pozbawione gniazd nasiennych i pokrojone w plastry gruszki wrzucamy do miski, dodajemy cukier, mielony cynamon i mąkę, mieszamy. Odstawiamy. Ciasto wyjmujemy z lodówki i rozwałkowujemy na lekko posypanej mąką powierzchni, aby utworzyć duży okrąg (o grubości około 5 mm i średnicy 35 cm).
  • Krok 3: Ostrożnie podnosimy ciasto na przygotowaną blachę do pieczenia, następnie układamy na środku gruszki, pozostawiając wolne 8–9 cm na obramowanie. Używając boków papieru do pieczenia, unosimy ciasto i lekko naciągamy na nadzienie z gruszek.
  • Krok 4: Brzegi ciasta smarujemy roztrzepanym jajkiem. Pieczemy ok. 40 min, aż ciasto ładnie się zezłoci. Podajemy jeszcze ciepłe, oprószone cukrem pudrem, najlepiej z porcją świeżo ubitej śmietany, albo lodami.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne