Delikatne pączki nadziewane konfiturą z gorzkich pomarańczy.

Delikatne pączki nadziewane konfiturą z gorzkich pomarańczy.

Ciastaciastkapączki

Czas przygotowania:
180 min.
Ocena:

(średnia 4.5 z 152 głosów)

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej tortowej
  • 80 g cukru pudru
  • 100 g masła
  • 6 żółtek
  • 50 g świeżych drożdży
  • łyżeczka cukru
  • 3/4 szklanki ciepłego mleka
  • szczypta soli
  • 50 ml ciemnego rumu
  • 1/2 łyżeczki pasty z wanilii
  • skórka z 1 cytryny
  • olej kokosowy
  • konfitura z gorzkich pomarańczy
  • polewa krówkowa
  • polewa biała czekolada
  • polewa mleczna czekolada
  • kandyzowana skórka pomarańczowa
  • kamyczki czekoladowe
  • posypka truskawkowa

Kuchnia:

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Drożdże kruszymy do miseczki, zasypujemy cukrem i wlewamy 1/4 szklanki mleka. Mieszamy, przykrywamy i odstawiamy na ok. 15 minut w ciepłe miejsce.
  • 100 g masła roztapiamy.
  • Do dużej misy przesiewamy mąkę z solą. Dodajemy cukier puder, żółtka, rum, pastę waniliową i skórkę cytrynową oraz spienione drożdże.
  • Wyrabiamy ciasto stopniowo dolewając płynne mleko, a następnie masło.
  • Prawidłowo przygotowane ciasto powinno odchodzić od ścianek miski. Formujemy z niego kulę i umieszczamy w naczyniu wysypanym mąką. Przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 1 godzinę.
  • Na oprószonej mąką stolnicy układamy wyrośnięte ciasto i rozwałkowujemy na grubość ok.1,5 cm. Wykrawamy z niego koła i zostawiamy pod ściereczką, do podwojenia objętości.
  • W głębokim rondlu rozgrzewamy olej do temp. 170-175°C. Pączki smażymy 2-3 minuty z jednej i z drugiej strony, na złoty kolor.
  • Odsączamy na papierowym ręczniku.
  • Jeszcze ciepłe pączki nadziewamy od góry konfitury. Użyłam do tego rękawa cukierniczego i specjalnej tylki do nadziewania.
  • Dekorujemy polewamy i posypkami.

Porady

Najlepiej nadziewać pączki po usmażeniu. Konfitura podczas smażenia może spowodować, że środek będzie surowy lub pączek się rozklei. Temperatura tłuszczu nie powinna być niższa niż 170°C i wyższa niż 180°C. Sprawdzamy ją przed każdym wrzuceniem surowych pączków!

 

Najlepsze przepisy na domowe pączki - wypróbuj!
 

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy