Delikatne ciasto z truskawkami

Łatwe i bardzo smaczne ciasto truskawkowe.

Ciastaciasto z owocamibiszkoptDesery

Czas przygotowania:
180 min.
Ocena:

(średnia 4.5 z 213 głosów)

Składniki:

  • Biszkopt:
  • 5 jajek
  • 1 cukier waniliowy (8g)
  • 3/4 szklanki cukru
  • szczypta soli
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • Masa truskawkowa:
  • 2 galaretki truskawkowe (po 75g każda)
  • 1 śmietanka śnieżka (60g)
  • 1,5 szklanki oczyszczonych i pokrojonych truskawek
  • 200 ml zimnego mleka
  • cukier puder do posypania
  • 1 szkl = 250 ml

Rodzaj diety:

Okazje:

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Białka oddzielić od żółtek ubić z odrobiną soli na sztywno (jajka powinny być zimne z lodówki). Dodać cukier i cukier waniliowy, dalej ubijać, dodać żółtka.
  • Na końcu wsypać mąkę wymieszaną proszkiem do pieczenia i bardzo delikatnie wymieszać drewnianą łyżką.
  • Tortownicę posmarować lekko masłem wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto, wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 C. Piec około 35-40 min.
  • Zimny biszkopt przekroić na pół, wylać masę truskawkową, przykryć drugą połową ciasta, lekko docisnąć i wstawić na kilka godzin do lodówki, a najlepiej na całą noc.
  • Gotowe ciasto posypać cukrem pudrem.
  • Wykonanie masy truskawkowej:
  • Zimne mleko ubić ze śnieżką na sztywno, dodać rozpuszczone 2 galaretki w 400 ml wrzącej wody (galaretki powinny być zimne i lekko tężejące, zanim wlejemy je do ubitej śnieżki z mlekiem). Masę ubijać widełkami do piany aż zacznie powiększać swoją objętość. Następnie dodać pokrojone truskawki i lekko wymieszać łyżką. Masa jest gotowa do wylania na ciasto.
  • Smacznego.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy