Czosnkowy kurczak z rozmarynem

Pieczony w całości kurczak z dużą ilością czosnku i rozmarynem.

Dodany przez:

Czosnkowy kurczak z rozmarynem

Mięsne

Czas przygotowania:
Porcje:
4 porcji
Ocena:

(średnia 4 z 1 głosów)

Składniki

  • 1 (ok. 2 kg) kurczak
  • 4 gałązki świeżego rozmarynu
  • 6 ząbków czosnku
  • 4 łyżki oleju
  • ok. 1/2 łyżki soli
  • 2 łyżki przyprawy kurczak grillowany
  • 1/2 łyżki ziół prowansalskich
  • 1 łyżka o
  • sosu sojowego

Przygotowanie

  1. Do oleju dodać wyciśnięty czosnek, zioła, sól (ilość zależy od upodobań), sos sojowy i przyprawę do kurczaka. Dokładnie wymieszać. Do wnętrza umytego i osuszonego papierowym ręcznikiem kurczaka włożyć gałązki rozmarynu. Przygotowaną marynatą natrzeć kurczaka i odłożyć na godzinę do lodówki. Następnie kurczaka razem z marynatą przełożyć do naczynia do zapiekania. Piec w 180 stopniach przez ok. 2 godziny. Mniej więcej w połowie pieczenia kurczaka odwrócić.
kurczak mięso przyprawy czosnek olej świeży rozmaryn
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze