czosnkowy_chlebek_z_ziolami_prowansalskimi

Czosnkowy chlebek z ziołami prowansalskimi

Ocena:

4.47 (156)

  • 2 godz. 0 min.
  • dla 1 osoby
Ulubiony chlebek mojej rodzinki.

Składniki:

  • 1 kg mąki
  • 5 dag drożdży świeżych
  • 4 czubate łyżeczki cukru
  • 4 czubate łyżeczki mąki
  • 3/4 szklanki mleka
  • 3/4 szklanki wody
  • 2,5 płaskich łyżeczek soli
  • 3-4 duże ząbki czosnku
  • łyżka ziół prowansalskich

Czosnkowy chlebek z ziołami prowansalskimi - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Drożdże rozkruszyć, dodać cukier, 4 łyżeczki mąki, odrobinę ciepłego mleka. Dokładnie rozetrzeć i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na ok. 15 minut.
  • Mąkę wymieszać z solą i ziołami. Dodać wyrośnięte drożdże, ciepłem mleko i ciepłą wodę oraz sól i drobno pokrojony czosnek. Dokładnie zagnieść. Podzielić na 2 części i przełożyć do dwóch małych natłuszczonych keksówek. Pozostawić na ok. 30-40 minut do wyrośnięcia. Wyrośnięty chlebek posmarować wodą.
  • Piec w piekarniku nagrzanym do temp. 170-180 st. C przez ok. godzinę. Po upieczeniu natychmiast wyjąć z blachy i pozostawić do ostudzenia.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne