Czosnkowy chlebek z ziołami prowansalskimi - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Drożdże rozkruszyć, dodać cukier, 4 łyżeczki mąki, odrobinę ciepłego mleka. Dokładnie rozetrzeć i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na ok. 15 minut.
Mąkę wymieszać z solą i ziołami. Dodać wyrośnięte drożdże, ciepłem mleko i ciepłą wodę oraz sól i drobno pokrojony czosnek. Dokładnie zagnieść. Podzielić na 2 części i przełożyć do dwóch małych natłuszczonych keksówek. Pozostawić na ok. 30-40 minut do wyrośnięcia. Wyrośnięty chlebek posmarować wodą.
Piec w piekarniku nagrzanym do temp. 170-180 st. C przez ok. godzinę. Po upieczeniu natychmiast wyjąć z blachy i pozostawić do ostudzenia.
Komentarze