Czosnkowy chlebek z ziołami prowansalskimi

Ulubiony chlebek mojej rodzinki.

dodany przez: jotesa

chleb

Czas przygotowania:
2godz. 0min.
Dla ilu osób:
dla 1 osoby
Ocena:

(średnia 4.47 z 156 głosów)

Składniki:

  • 1 kg mąki
  • 5 dag drożdży świeżych
  • 4 czubate łyżeczki cukru
  • 4 czubate łyżeczki mąki
  • 3/4 szklanki mleka
  • 3/4 szklanki wody
  • 2,5 płaskich łyżeczek soli
  • 3-4 duże ząbki czosnku
  • łyżka ziół prowansalskich

Rodzaj diety:

Sposób przygotowania:

  • pieczenie

Sposób podania:

  • na zimno

Czosnkowy chlebek z ziołami prowansalskimi - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Drożdże rozkruszyć, dodać cukier, 4 łyżeczki mąki, odrobinę ciepłego mleka. Dokładnie rozetrzeć i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na ok. 15 minut.
  • Mąkę wymieszać z solą i ziołami. Dodać wyrośnięte drożdże, ciepłem mleko i ciepłą wodę oraz sól i drobno pokrojony czosnek. Dokładnie zagnieść. Podzielić na 2 części i przełożyć do dwóch małych natłuszczonych keksówek. Pozostawić na ok. 30-40 minut do wyrośnięcia. Wyrośnięty chlebek posmarować wodą.
  • Piec w piekarniku nagrzanym do temp. 170-180 st. C przez ok. godzinę. Po upieczeniu natychmiast wyjąć z blachy i pozostawić do ostudzenia.
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA

Podobne przepisy