Czerwony krem z papryki

Czerwony krem z papryki

Zupykrem

Czas przygotowania:
70 min.
Dla ilu osób:
dla 3 osób
Ocena:

(średnia 4.57 z 191 głosów)

Składniki:

  • 2 duże papryki
  • 3 szklanki wywaru warzywnego
  • 1 duży ziemniak
  • 1/2 czerwonej cebuli
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • śmietana gęsta
  • przyprawa typu "jarzynka"
  • chili w proszku,
  • pieprz
  • groszek ptysiowy,
  • pestki dyni
  • 2 łyżki oleju

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Kroki wykonania:

  • Papryki myjemy, smarujemy olejem i pieczemy w piekarniku w temperaturze 170-180 stopni do chwili aż skórka zacznie ciemnieć. Następnie wkładamy je do foliowego woreczka, który szczelnie zakręcamy. Po upływie 5 minut możemy bez problemy obrać paprykę ze skóry. Obraną paprykę pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w kostkę. Cebulę obieramy i również kroimy w kostkę. Przesmażamy razem na rozgrzanym maśle klarowanym. Ziemniaka obieramy, kroimy w kostkę i dodajemy do wywaru, zagotowujemy, po czym dodajemy przesmażoną paprykę z cebulą i gotujemy do miękkości warzyw. Doprawiamy odrobiną jarzynki i dokładnie miksujemy wszystkie składniki. Doprawiamy do smaku pieprzem i chili. Nalewamy na talerze. Dekorujemy "piorunami" ze śmietany (szprycą do dekorowania ciast malujemy linie z gęstej śmietany, które "łamiemy" wykałaczką) , groszkiem ptysiowym i przesmażonymi na rozgrzanej patelni pestkami dyni.
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy