Czerwone serniczki

Z ciastami możemy bawić się tak jak z pisankami - barwić na różne kolory i piec w ciekawych formach. Czerwone serniczki robią wrażenie!

Dodany przez:

Serniki

Czas przygotowania:
Porcje:
12 sztuk
Ocena:

(średnia 5 z 1 głosów)

Składniki

  • SPÓD:
  • 10 okrągłych czekoladowych ciasteczek (np. oreo)
  • 2 łyżki roztopionego masła
  • MASA SEROWA
  • 35 dag gładkiego serka
  • łyżka kwaśnej śmietany
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 3 łyżki kakao w proszku
  • łyżeczka ekstraktu wanilii
  • 4 łyżeczki czerwonego barwnika spożywczego
  • duże jajko, w temperaturze pokojowej
  • DO DEKORACJI:
  • 1/2 szklanki śmietany kremówki, zimnej
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii

Przygotowanie

  1. Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180°C. Tortownicę smarujemy masłem. Do miski malaksera wrzucamy ciasteczka i pulsacyjnie miksujemy na drobne okruchy, przenosimy je do małej miski i zalewamy roztopionym masłem. Mieszamy widelcem, aż wszystkie okruchy będą równomiernie zwilżone. Masę przekładamy na dno formy, ubijamy, wyrównując powierzchnię. Pieczemy 5 min.
  2. Wyjmujemy z piekarnika, zmniejszamy temp. do 160°C. W misce, za pomocą miksera, ubijamy razem ser, śmietanę i cukier puder, aż masa będzie puszysta i gładka. Dodajemy kakao i wanilię, łączymy. Dodajemy czerwony barwnik spożywczy i jajko. Miksujemy, aż wszystko się połączy.
  3. Przekładamy masę na podpieczony spód. Wstawiamy do piekarnika na 13–15 min lub do momentu, aż masa serowa będzie ścięta. Wyłączamy piekarnik i pozostawiamy sernik na 5 min przy otwartych drzwiach piekarnika. Wyjmujemy, studzimy do temp. pokojowej i na noc wstawiamy do lodówki.
  4. Zdejmujemy brzegi formy i za pomocą obręczy o śr. 5–6 cm wycinamy serniczki. Kremówkę z cukrem pudrem i ekstraktem waniliowym ubijamy w małej misce. Przed podaniem dekorujemy każdy serniczek pięknie uformowaną w szczyt bitą śmietaną.
  5. Przepis pochodzi z magazynu Moje Gotowanie nr 4/2017
ser deser sernik serniczki
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze