Czernina - czarna polewka

Zupa znana jako - czarna polewka.

Zupybuliondania mięsne

Czas przygotowania:
60 min.
Dla ilu osób:
dla 10 osób
Ocena:

(średnia 4.42 z 186 głosów)

Składniki:

  • cała kaczka
  • krew z kaczki
  • 2 l wody
  • natka z pietruszki
  • kawałek pora
  • 2 marchewki
  • sól
  • pieprz
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 2 łyżki stołowe mąki
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1 łyżka świeżego soku z cytryny
  • makaron

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Kroki wykonania:

  • Kaczkę gotujemy razem z warzywami.
  • Po ugotowaniu części kaczki i włoszczyznę wyjmujemy z bulionu.
  • Krew zaprawiamy łyżeczką soku z cytryny i 1 łyżkę stołową mąki. Dodajemy cukier.
  • Zaprawioną krew dodajemy do rosołu. Czekamy aż się zagotuje. Doprawiamy do smaku.
  • Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu.
  • Danie posypujemy posiekaną pietruszką.
  • Smacznego :)

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy