Czernina - czarna polewka

Zupa znana jako - czarna polewka.

Dodany przez:

Mięsne

Czas przygotowania:
Porcje:
10 porcji
Ocena:

(średnia 3 z 9 głosów)

Składniki

  • cała kaczka
  • krew z kaczki
  • 2 l wody
  • natka z pietruszki
  • kawałek pora
  • 2 marchewki
  • sól
  • pieprz
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 2 łyżki stołowe mąki
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1 łyżka świeżego soku z cytryny
  • makaron

Przygotowanie

  1. Kaczkę gotujemy razem z warzywami.
  2. Po ugotowaniu części kaczki i włoszczyznę wyjmujemy z bulionu.
  3. Krew zaprawiamy łyżeczką soku z cytryny i 1 łyżkę stołową mąki. Dodajemy cukier.
  4. Zaprawioną krew dodajemy do rosołu. Czekamy aż się zagotuje. Doprawiamy do smaku.
  5. Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu.
  6. Danie posypujemy posiekaną pietruszką.
  7. Smacznego :)
warzywa obiad zupa por kaczka bulion marchew krew kaczki
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze