Czereśnie marynowane z cynamonem

Czereśnie marynowane z cynamonem maja wiele zastosowań. Możemy je jeść jako słodką przekąskę lub potraktować jako doskonały dodatek do mięs.

Dodany przez:

Owocowe

Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

  • Danie bezglutenowe

Składniki

  • 1 kg czereśni
  • 1 l octu winnego
  • 20 dag brązowego cukru
  • kawałek kory cynamonu
  • 2 łyżeczki do kawy pieprzu
  • szczypta startej gałki muszkatołowej

Przygotowanie

  1. Czereśnie myjemy, usuwamy pestki, wkładamy do słoja.
  2. Ocet wlewamy do rondla, dodajemy cukier i pozostałe składniki.
  3. Doprowadzamy do wrzenia, gotujemy 5 min i pozostawiamy do ostygnięcia.
  4. Zalewamy owoce w słoju, dokładnie zakręcamy i przechowujemy z dala od światła przez co najmniej dwa miesiące.
  5. Marynowane czereśnie znakomicie pasują do pasztetu lub pieczeni wieprzowej z czerwoną kapustą. A ocet będzie znakomity do sosów winegret do sałaty.
  6. Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" 7/2016

Wskazówki

Zobacz też: ciasto czereśniowe z galaretką

przetwory czereśnie cynamon marynowanie
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze