CZEKOLADOWY SERNIK

Sernik w nieco innym wydaniu :)

sernikiDesery

Czas przygotowania:
60 min.
Kalorie:
40 kcal
Ocena:

(średnia 4.46 z 192 głosów)

Składniki:

  • Baza sernika :
  • 1 1/3 filiżanki pokruszonych ciastek pełnoziarnistych
  • 1/2 kostki masła
  • 1 łyżeczka kakao
  • Nadzienie :
  • ok 170g gorzkiej lub półsłodkiej czekolady, drobno posiekanej
  • 2 1/2 kubka kremowego serka
  • 3/4 filiżanki cukru
  • 1 łyżeczka sproszkowanego custard (słodki, żółto jajeczny sos waniliowy na mleku)
  • 3 duże jajka
  • 3 duże żółtka z jajek
  • 2/3 filiżanki śmietany
  • 1/2 łyżeczki kakao, rozpuszczonego w 1 łyżce stołowej cieplej wody
  • Sos :
  • ok. 85g półsłodkiej czekolady, drobno siekanej
  • 1/2 filiżanki śmietany kremówki
  • 1 łyżeczka ciemnego sosu kukurydzianego
  • Potrzebny sprzęt: tortownica (ok. 22cm średnicy)

Rodzaj diety:

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Nastaw piekarnik na ok. 180˚C
  • Do bazy rozkruszyć ciastka, potem dodać masło i kakao. Składniki umieścić w tortownicy. Ugnieść masę na spodzie tortownicy, wstawić do lodówki na czas robienia nadzienia.
  • Rozpuścić czekoladę , w mikrofalówce lub kąpieli wodnej I odstawić do wystygnięcia.
  • Ubić serek, aby zmiękł potem dodać cukier i proszek custard, zmiksować jeszcze raz, aby się połączyły. Ubić jajka, a potem żółtka i śmietanę. W końcu dodać kakao (rozpuszczone w wodzie) i rozpuszczoną czekoladę i zmiksować na gładką masę.
  • Wyciągnij tortownice z lodówki i owiń folią spożywczą, a potem jeszcze raz folia aluminiową. To ochroni ciasto przed wodną kąpielą.
  • Umieścić tortownicę w brytfannie wlej nadzienie sernika. Wypełnić brytfannę ,dopiero co, ugotowaną wodą do połowy tortownicy i piec ok. 45min-1h. Góra sernika powinna być spieczona, ale spód powinien być jeszcze wilgotny.
  • Zdjąć folię I odstawić sernik do wystygnięcia. Włożyć do lodówki kiedy nie jest już gorący i zostawić na noc. Wyciągnąć z lodówki chwilę przed podaniem.
  • Aby zrobić sos: Rozpuść czekoladę, śmietanę kremówkę I syrop. Kiedy czekolada prawie się rozpuści, zdejmij ją z gazu i rozmieszaj na gładki sos. Pozwól jej trochę ostygnąć i polej sernik.

Kalorie: 40

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy