Czekoladowe risotto z gruszką

oraz konfiturą z owoców leśnych.Polecam. TORPEDA ---------------

Dodany przez:

Czekoladowe risotto z gruszką

Desery owocowe

Czas przygotowania:
Porcje:
4 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

  • Danie dla dzieci

Składniki

  • 6 szklanek mleka
  • 1 szklanka ryżu ARBORIO
  • tabliczka gorzkiej czekolady
  • sok i skórka z jednej pomarańczy
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 2 łyżki masła
  • 2 gruszki
  • 4 szklanki wody
  • 3 goździki
  • 2 łyżki cukru
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • konfitura z owoców leśnych
  • owoc karambola do dekoracji
  • listki mięty

Przygotowanie

  1. W szerokim garnku o grubym dnie roztapiamy masło,wsypujemy ryż,zalewamy mlekiem,gotujemy na małym ogniu często mieszając tak długo aż ryż wchłonie całe mleko pod koniec gotowania dodajemy czekoladę,sok i skórkę z pomarańczy,wsypujemy cukier waniliowy,mieszamy. Gruszki obieramy,kroimy wzdłuż na pół,usuwamy pestki,gotujemy z dodatkiem soku z cytryny,goździków oraz cukru aż staną się szkliste.Risotto wykładamy na talerze,na górę kładziemy gruszkę,podajemy z konfiturą,dekorujemy listkami mięty oraz karambolą.SMACZNEGO.
  2. ...
czekolada deser dla dzieci pomarańcza risotto desr
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze